EU-ondernemersorganisaties slaan handen ineen voor duurzame digitale transitie

28-10-2021

Er liggen grote mogelijkheden om de verduurzaming van Europa te realiseren met digitale innovaties. 12 Europese lidstaten (de zogeheten. D9+) willen dit graag versnellen. Daarom hebben de ondernemingsorganisaties in die landen -waaronder VNO-NCW en MKB-Nederland- de handen ineengeslagen om met concrete voorstellen dit initiatief te ondersteunen (joint statement).

 

‘Twin Transition’

De digitale transitie (via onder meer artificiële intelligentie) en de verduurzamingtransitie zijn in volle gang en kunnen elkaar aanjagen en versterken. Deze ‘twin transition’ zoals dat heet in EU-termen biedt tal van kansen. Zo kunnen processen door de combinatie van sensor-informatie (Internet of Things) en artificiële intelligentie veel efficiënter verlopen. Vraag en aanbod kunnen beter op elkaar worden afgestemd, bijvoorbeeld in het elektriciteitsnet. Machines en apparaten die op het juiste moment een onderhoudsbeurt kunnen krijgen, vuilcontainers die pas hoeven te worden opgehaald als ze daadwerkelijk vol zijn. Efficiënter en dus duurzamer.

 

Slimme landbouw

Inmiddels zijn al veel voorbeelden zichtbaar in het straatbeeld, variërend van deelauto’s tot elektrische deelscooters. In de landbouw zorgt het gebruik van locatie-specifieke data over weer, bodemgesteldheid en hoe het gewas erbij staat dat niet te weinig maar ook niet teveel water en nutriënten gebruikt hoeven te worden.

 

Ondernemingsorganisaties slaan handen ineen voor een versnelling

Ondernemingsorganisaties in 12 Europese landen, w.o. VNO-NCW en MKB-Nederland, hebben een set aanbevelingen gemaakt hoe we nog meer van deze voordelen kunnen profiteren en Europa in het grotere geopolitieke geweld een concurrentievoordeel kunnen geven. Lees alle aanbevelingen in het joint statement dat is vastgesteld.