Asscher winkelt selectief

26-11-2014
  • Arbeidsmigranten zorgen niet voor massale verdringing op arbeidsmarkt
  • Vrij verkeer van werknemers is juist gunstig voor Nederland

Het valt niet mee om minister Asscher te volgen als hij het heeft over verdringing op de arbeidsmarkt. In september 2013 vraagt hij zich af of Midden-en Oost- Europeanen Nederlandse laaggeschoolden van de arbeidsmarkt verdringen. Op 29 september van dit jaar vindt hij robots heel gevaarlijk en op 10 november zegt hij in dagblad Trouw dat er weinig verdringing plaatsvindt door buitenlandse arbeidskrachten. En afgelopen week waren het toch weer de Midden- en Oost-Europeanen.

De minister winkelde vorige week een beetje selectief in het onderzoek van SEO naar eventuele effecten van de komst van arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa. Daar waar het onderzoek het heeft over verdringen, gaat hij er mee aan de haal. De passages waar die verdringing in perspectief wordt geplaatst – en dan blijkt het wel mee te vallen – heeft hij overgeslagen, lijkt het.

Het valt niet te ontkennen dat de concurrentie van arbeidsmigranten in bepaalde sectoren toeneemt. En daar waar de hand wordt gelicht met de wet, moet dat worden aangepakt. Maar dat je er meer ziet, betekent niet per se dat ze Nederlandse werknemers verdringen. Veel Midden- en Oost-Europeanen doen werk waar nauwelijks Nederlands personeel voor te vinden is. Ze vallen ook gewoon onder de Nederlandse cao. Het SEO-rapport maakt ook duidelijk dat veel mensen, die in eerste instantie hun baan verloren door arbeidsmigratie, enige tijd later weer een (bepaald geen slechtere) baan hebben gevonden

Per saldo is verdringing door arbeidsmigratie dus een beperkt probleem, dat niet opweegt tegen de economische voordelen. Zonder die migratie zouden veel bedrijven in moeilijkheden komen door personeelsgebrek. Verder blijkt uit diverse onderzoeken dat juist arbeidsmigranten voor werkgelegenheid zorgen, ook voor de lokale arbeidsmarkt. Een verzakelijking van de discussie en de beeldvorming rond arbeidsmigratie is goed voor alle partijen. We leven in een Europa met vrij verkeer van goederen en mensen. Het heeft geen zin om te insinueren dat ondernemers die arbeidsmigranten in dienst hebben, niet deugen.

Dit artikel komt uit de print Forum