Arbeidsmigratie

Arbeidsmigratie

Wat is
Arbeidsmigratie

Nederland doet veel zaken met andere landen en er komen ook mensen uit andere landen om hier te werken (arbeidsmigratie). Dat komt omdat er niet genoeg Nederlandse werknemers zijn om al het werk te doen. Er zijn verschillende soorten mensen uit het buitenland nodig; knappe koppen bijvoorbeeld, die weten hoe je machines voor microchips kunt maken. Maar ook mensen met speciale vaardigheden - zoals timmerlieden of metselaars - om te helpen bij het bouwen van nieuwe huizen of kantoren. Werkgevers willen graag dat mensen uit het buitenland hier kunnen komen om te werken (arbeidsmigranten). Dat helpt Nederlandse bedrijven om te groeien en dat zorgt weer voor welvaart in Nederland.

Onze
standpunten

Kenniswerkers

Binnen de Europese Unie (EU) mogen mensen vrij reizen en mogen ze in alle landen werken. Dat heet het ‘vrij verkeer van personen’. Deze Europese regel maakt het voor bedrijven makkelijker om werknemers uit het buitenland te vinden. Mensen uit de EU mogen immers overal in de EU werken zonder extra toestemming of papierwerk. Toch is dit nog steeds niet genoeg om alle vacatures in Nederland te vullen. Vooral voor technologiebedrijven blijft het lastig om personeel te vinden. Gelukkig is er een speciale regeling voor kenniswerkers van buiten Europa (kennismigrantenregeling). Met deze regeling kunnen bedrijven hoogopgeleide mensen van buiten de EU makkelijk in dienst nemen. Ze hoeven dan niet te wachten op allerlei vergunningen bijvoorbeeld.

Arbeidsmigratie Nederland

Maar volgens werkgevers zijn er niet alleen kenniswerkers van buiten Europa nodig; er zijn ook vakkrachten nodig om in de zorg en in de bouw te werken. De Nederlandse bevolking wordt steeds ouder (vergrijst) en daarom zijn er de komende jaren steeds meer nieuwe mensen nodig in zorgberoepen. Ook moeten er veel dingen in de maatschappij veranderen, huizen moeten bijvoorbeeld worden aangesloten op duurzame energie. Om dit voor elkaar te krijgen zijn er de komende tijd veel extra vakkrachten nodig. Als die niet te vinden zijn in de EU, dan moeten ze buiten de EU worden gezocht.

Handige links