Verdienvermogen ontbreekt in heldere State of the Union

15-09-2021

EU-voorzitter Ursula von der Leyen heeft vandaag een helder samenhangend verhaal afgeleverd met een duidelijke visie op Europa in de wereld. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland als reactie op de State of the Union van Von der Leyen. Zij vinden het wel jammer dat het Europese verdienvermogen ook dit jaar vooral in de marges acteert.

 

Kritische verwijzingen

De jaarlijkse State of the Union is sinds enkele jaren hét politieke moment in Brussel. Von de Leyen was opvallend uitgesproken met niet mis te verstane kritische verwijzingen naar Rusland, Wit-Rusland, China en de VS. Met name als het ging over Europa in de wereld waarschuwde zij voor de verstorende activiteiten van digitale trollenlegers en nationalistisch opererende wereldmachten. ‘We zitten in een nieuw tijdperk van hypercompetitivity’en sommigen schrikken nergens voor terug’, aldus Von der Leyen.

 

Versterken

De bedrijfslevenorganisaties vinden het positief dat Von der Leyens de EU wil versterken als samenwerkingsverband. Zo kondigde zij een gezondheidsprogramma aan, en een programma om als blok de ontwikkeling en productie van computerchips te organiseren.

 

Strategische autonomie

‘Europa loopt steeds meer het risico speelbal te zijn van rivaliserende grootmachten. Strategische autonomie is daarom essentieel’, zegt Ingrid Thijssen, voorzitter van VNO-NCW. ‘Het is van belang dat Europa onder andere op cruciale technologieën onafhankelijk wordt van andere landen. Het is goed om te zien dat Von der Leyen en de Europese Commissie hieraan werken. De nieuwe European Chips Act is een goed voorbeeld hoe we in Europa het heft in handen nemen om onze strategische autonomie daadwerkelijk te versterken.’

 

Verdienvermogen

Wederom was er weinig aandacht voor het veiligstellen van verdienvermogen van het Europees bedrijfsleven, vinden VNO-NCW en MKB-Nederland. Von der Leyen besteedde er slechts zijdelings aandacht aan in het kader van internationaal verantwoord ondernemen of de Green Deal.

 

Tweederde van alle banen

‘Het mkb is goed voor tweederde van alle Europese banen in de private sector’, benadrukt MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof. ‘Het is belangrijk dat de Europese Commissie er alles aan doet om het concurrentievermogen van het mkb te versterken en te zorgen voor een gelijk speelveld. Daar ligt wat ons betreft de focus de komende jaren. Verder is het goed om te zien dat Von der Leyen aangeeft vaart te willen maken met digitalisering in Europa. Dit is belangrijk voor de groei- en innovatieambities van het mkb.’