Project Samen Digitaal Veilig van start

11-10-2021

De voorzitters van VNO-NCW, MKB-Nederland, VNO-NCW en BOVAG hebben met de demissionair ministers Grapperhaus (J&V) en Blok (EZK) vandaag, op de eerste dag van de Week van de Veiligheid, hun handtekening gezet onder het samenwerkingsproject Samen Digitaal Veilig. Binnen dit project gaan branche-, beroeps- en ondernemersverenigingen zelf aan de slag om aangesloten bedrijven beter te ‘wapenen’ tegen cybercriminaliteit.

 

Eenvoudige ondersteuning

Het project Samen Digitaal Veilig is onderdeel van nieuwe samenwerkingsafspraken tussen de ondernemersorganisaties en de twee ministeries en richt zich op het ‘cyber-weerbaar’ maken van bedrijven. Ondernemers hebben zelf vaak niet de tijd, middelen en inhoudelijke kennis om zich goed tegen cybercriminaliteit te beveiligen. Ze hebben behoefte aan eenvoudige, begrijpelijke, niet-tijdrovende en betaalbare ondersteuning van betrouwbare en bekende partners. Het project en platform Samen Digitaal Veilig voorziet daarin.
Zo biedt het platform onder meer een elektronische leeromgeving voor medewerkers, met korte informatieve filmpjes en toetsen. Kennis en bewustwording bij medewerkers zijn immers cruciaal in de beveiliging tegen cybercriminaliteit. Samen Digitaal Veilig werkt intensief samen met het Digital Trust Center, dat vanaf eind januari van start gaat en onder meer praktische informatie biedt voor ondernemers. Brancheorganisaties spelen in de verspreiding van die informatie een belangrijke rol omdat ondernemers die als betrouwbare partij zien.

 

BOVAG

BOVAG gaat in het kader van het project als eerste brancheorganisatie aan de slag met de ontwikkeling van een branchenormering. Bedrijven die uiteindelijk die norm halen, mogen zich als zodanig registreren. Andere bedrijven in de keten weten daardoor dat zij met een partij in zee gaan die maatregelen tegen cybercriminaliteit heeft genomen.
Schade tenminste 10 miljard
Cybercriminaliteit is uitgegroeid tot een ware plaag voor (ook) het bedrijfsleven. Bijna de helft (46 %) van alle bedrijven heeft hiermee al op een of andere manier te maken gehad, met een schadebedrag van tenminste 10 miljard euro op jaarbasis.

 

Week van de Veiligheid

Deze week is het de Week van de Veiligheid, waarbij elke dag in het teken staat van een specifieke vorm van criminaliteit. Op deze eerste dag is dat cybercriminaliteit. Voor de andere thema’s, meer informatie en het programma van de Week: www.maakhetzeniettemakkelijk.nl