‘Calamiteitenpot niet verplichtstellen voor risicobedrijven’

04-01-2021

Het wetsvoorstel om ‘majeure’ risicobedrijven te verplichten om geld te reserveren voor de kosten van eventuele calamiteiten bevat te veel onduidelijkheden en onzekerheden. Dat schrijven VNO-NCW en MKB-Nederland in reactie op een internetconsultatie over het wetsvoorstel. Volgens de ondernemingsorganisaties is het beter om goede afspraken te maken over de bevoegdheid van de overheid om deze zogenoemde financiële zekerheidsstelling op te leggen in specifieke situaties.

 

Wantrouwen

VNO-NCW en MKB-Nederland stellen dat milieuschade na een calamiteit of bij een sanering en ontmanteling niet volledig op de samenleving kan worden afgewenteld. Het verplicht opleggen van financiële zekerheidsstelling doet volgens hen echter geen recht aan bedrijven die veilig en verantwoord ondernemen hoog in het vaandel hebben staan. ‘Het wetsvoorstel ademt een sfeer van wantrouwen uit. Het is een wrang signaal naar het bedrijfsleven dat het samenwerkingsverband Safety Delta Nederland heeft opgericht.’ Doel daarvan is om Nederland in 2030 het meest veilige land te maken voor werken met gevaarlijke stoffen.

 

Stok achter deur

De overheid is nu bevoegd om financiële zekerheidsstelling op te leggen in situaties waarin er kans is op milieuschade. De ondernemingsorganisaties vinden het beter om daar goede landelijke afspraken over te maken. ‘Dit zou een beloning zijn voor bedrijven die veilig ondernemen, en een stok achter de deur voor bedrijven die zwak presteren op dat gebied.’ Ook zou er onderscheid moeten worden gemaakt tussen historische en toekomstige milieuschade. ‘Want als een bedrijf dat zich netjes gedraagt wordt aangesproken op schade van decennia geleden, is de hoogte van de zekerheidsstelling astronomisch.’