Toezicht zelf laten betalen? Slecht plan

16-07-2014
  • Toezicht financiële sector dient algemeen belang
  • Dus ook publiek betalen
  • En zet a.u.b. een rem op ongebreidelde groei ervan

Hoe zat het ook alweer? Als iets het algemeen belang dient, betalen we er met zijn allen voor. Daarvoor maken we maandelijks, per kwartaal of met welke regelmaat ook geld over naar het Rijk. Toch? De politie: is er voor ons allemaal en wordt uit publieke middelen betaald. En zo valt er een hele opsomming te maken van de dingen die met publiek geld worden betaald omdat iedere Nederlander erbij gebaat is. Maar kennelijk is die logica een beetje zoek geraakt als het om toezicht gaat. Als het aan het kabinet ligt, moet het publieke toezicht voor een groot deel door bedrijven zelf betaald worden. De financiële sector is nu de eerstvolgende bij wie de rekening voor toezicht sterk verhoogd wordt. Deze sector moet het toezicht door De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vanaf 1 januari 2015 helemaal zelf betalen. Maar iedere consument, elk bedrijf heeft belang bij een stabiele financiële sector. Bij financiële instellingen die adequaat, efficiënt en veilig functioneren. Daar betalen we dan toch ook met zijn allen voor?

Het is alsof je de inwoners van elke stad of elk dorp voortaan vraagt zelf geld over te maken naar het plaatselijke politiebureau. Waarbij dan meteen de vrijbrief wordt gegeven aan de plaatselijke beambte om te bepalen wat hij wel of niet gaat doen. En of hij zich keurig aan de begroting houdt of op een goede dag bedenkt een team van 150 man te zetten op de diefstal van een lolly. Want dat is wat het kabinet voorstelt: als door de toezichthouder eenzijdig besloten wordt het toezicht te intensiveren, dan moet alleen overschrijding op de begroting worden gemeld. Zonder dat daar een democratische afweging aan vooraf ging.

Als het kabinetsplan wordt uitgevoerd, stijgen de kosten voor het DNB-toezicht met 15 procent en met 31 procent voor het toezicht dat de AFM uitvoert. En dat komt nog bovenop de stapeling van regelgeving voor de financiële sector waarvan al sprake is. Dat kan niet zonder gevolgen blijven voor de reële economie. Uiteindelijk is de klant – bedrijfsleven en consument – daar de dupe van. Het is te hopen dat de Kamer dat is het achterhoofd houdt als het kabinetsvoorstel de revue passeert. En er op zijn minst voor zorgt dat het toezicht beter wordt geregeld door financiële instellingen ook een stem te geven.

Dit artikel komt uit de print Forum