Kamp, zorg dat overheid eindelijk professioneel aanbesteedt

02-03-2016

De nieuwe Aanbestedingswet werd drie jaar geleden met veel tamtam gepresenteerd. De wet zou een einde moeten maken aan misstanden bij aanbestedingen. Maar de evaluatie van de wet bevestigde wat ondernemers allang wisten: op een aantal essentiële punten gaat het nog steeds niet zoals het zou moeten.

Ondernemers gingen er bijvoorbeeld vanuit dat niet langer zou worden geselecteerd op ervaring met een bepaald soort werk. Iets wat tot de komst van de wet nog de gewoonste zaak van de wereld was. Had je als bouwbedrijf bijvoorbeeld geen ervaring met de bouw van sporthallen, dan maakte je geen schijn van kans om een opdracht om zo’n hal te bouwen in de wacht te slepen. Hoeveel ervaring je ook had met vergelijkbare projecten. Drie jaar na dato is hierin niets veranderd.

Maar zelfs als je wél mag meedingen naar een opdracht, is dat geen garantie voor succes. Het leidt vrijwel altijd tot hoge kosten. Zoals voor architecten. De tijd nodig voor het binnenhalen van een opdracht, beslaat al gauw 20 procent van de aanneemsom. Zuur als aan het einde van de procedure blijkt dat een collega de opdracht puur op prijs heeft gekregen en jij alle kosten voor niets hebt gemaakt. Want een redelijke vergoeding voor het verrichte werk zit er ook nu nog niet in.

De huidige problemen zijn voor een groot deel te wijten aan een gebrek aan kennis bij aanbestedende diensten. Het minste wat je als ondernemer mag verwachten, is dat zij de wet goed toepassen. Niet dus. Er is nog veel werk aan de winkel. Het ministerie van Economische Zaken heeft aangekondigd voor de komende tijd in te zetten op ‘beter aanbesteden’. Idee is dat aanbestedende diensten en ondernemers de koppen bij elkaar steken om samen het niveau van de aanbestedingen naar een hoger plan te tillen.

Voorwaarde voor het slagen van dat proces is dat ondernemers wel de kans krijgen om aanbestedende diensten aan te spreken op hun gedrag. Iets wat tot nu toe erg lastig is. Zaak is ook dat het ministerie van Economische Zaken de komende tijd de professionaliteit van de aanbestedende diensten gaat monitoren. Alles om praktijken als onredelijke selectie-eisen en hoge kosten voor offertes uit de wereld te helpen.