Chocolademaker Droste was de eerste Nederlandse topsportsponsor

18-01-2024

Genieten van een kopje waterchocolade en dan meteen wat chocoladepastilles mee naar huis nemen? Bij de koekbakkerij van Droste was dat vroeger heel gewoon. In de serie vernieuwers: chocoladefabrikant Droste. 

Zeg nou zelf, wie wil hier nu niet een dagje werken. Menig chocoladeliefhebber zal met een jaloerse blik naar deze vrouwen kijken. Zij mogen de hele dag in heerlijke cacaogeur hun werk doen: chocola inpakken. Of zullen ze het na verloop van tijd niet meer ruiken? Misschien zijn ze de geur wel spuugzat. Aan de gezichten van deze werknemers van de chocoladefabriek van Droste in Haarlem is dat in elk geval niet te zien. Met gesteven kapjes op het hoofd doen ze in alle rust hun werk. Behendig stapelen ze met de blote hand de pastilles. Dat mag niet te lang duren, want dan smelten de chocolaatjes natuurlijk. In de buitenste rand van de doos liggen de flikken, zoals ze ook wel worden genoemd, in een cirkel. De binnenkant wordt opgevuld met losse chocolaatjes. Nog even een laatste check op de weegschaal of het gewicht klopt. Chocolaatje erbij, chocolaatje eraf en dan kunnen de chique doosjes door voor verdere verwerking.

VernieuwersWie een blik in de geschiedenis van Nederland werpt, begrijpt meteen waarom we al jaren bovenaan de lijst van meest innovatieve economieën staan. Ook ondernemers droegen daaraan hun steentje bij met creatieve en gewaagde ideeën, die soms onmogelijk leken en dan toch een succes werden. Mede dankzij hen ziet Nederland er nu heel anders uit. Kijk onderaan deze pagina voor andere afleveringen uit de serie.Gerardus Johannes Droste opent in 1863 een banket- en koekbakkerij die hij Salon de Refraîchissements noemt. Je kunt er genieten van een kopje waterchocola én er chocoladepastilles kopen. Met de hand opgepoetst en 60 cent per ons, wat voor die tijd best prijzig is. Pas later gaat Droste zelf chocola maken en in 1897 opent hij een fabriek aan de oever van het Spaarne. Een perfecte locatie, de cacaobonen kunnen vanuit de schepen direct op het fabrieksterrein worden gelost. Hier maakt hij zijn producten ‘van boon tot flik.’ Het eindresultaat gaat de hele wereld over.

Op de inpakafdeling van chocolademaker Droste wordt de hele dag in een zoete cacaogeur gewerkt
Op de inpakafdeling van chocolademaker Droste wordt de hele dag in een zoete cacaogeur gewerkt

Droste-effect

Beroemd is de minzaam glimlachende verpleegster op het blik cacaopoeder. Ze serveert een heilzaam kopje chocolademelk op een dienblad. Op dat dienblad staat weer een blik cacaopoeder met daarop dezelfde verpleegster en ga zo maar door. Het zogenoemde ‘Droste-effect’. Minder bekend is dat Droste in 1893 de allereerste sponsordeal in de Nederlandse topsport sluit als het bedrijf sporttabletten levert aan schaatskampioen Jaap Eden.
Inmiddels is het rijksmonumentale pand waar Droste tientallen jaren chocola maakte niet meer in gebruik en omgetoverd tot een wooncomplex met achtendertig woningen. Het bedrijf zelf is in buitenlandse handen. Maar met een beetje fantasie kun je in de zomer nog de mierzoete lucht ruiken van de chocoladeletters die dan al worden gemaakt voor sinterklaas.

 

Op de hoogte blijven van onze beste artikelen? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.