Bij de smederij van Lips zijn ze niet bang voor een brandje

06-12-2023

Een brandkast fabriceren die niet open te breken is en waarin belangrijke documenten onbeschadigd blijven tijdens een brand. Jacobus Lips krijgt het voor elkaar en verslaat een grote concurrent tijdens een 'vuurproef'. In de serie Vernieuwers: Lips brandkasten- en slotenfabriek.

 

In de Lips brandkastenfabriek in de Dordtse Merwedestraat wordt een gevaarlijke klus geklaard. Vier mannen doen hun best met grote tangen een gloeiendhete plaat uit de oven te trekken. De vlammen likken aan de loodzware deur die door een van de mannen door middel van een hefboomconstructie omhoog wordt gehesen.

VernieuwersWie een blik in de geschiedenis van Nederland werpt, begrijpt meteen waarom we al jaren bovenaan de lijst van meest innovatieve economieën staan. Ook ondernemers droegen daaraan hun steentje bij met creatieve en gewaagde ideeën, die soms onmogelijk leken en dan toch een succes werden. Mede dankzij hen ziet Nederland er nu heel anders uit. Kijk onderaan deze pagina voor andere afleveringen uit de serie.

Het gebulder van de vlammen en de hitte van het vuur zijn vast en zeker indrukwekkend. Toch lijken deze mannen er geen last van te hebben. En dat is maar goed ook, want alertheid is geboden; voor je het weet krijg je een nat pak. Als je goed kijkt zie je dat het diepe gat naast ze gevuld is met water. Straks koelen ze daar natuurlijk de hete plaat in af. Daarna maken ze er getordeerde staven van. Wat dat zijn? Dat zijn de gedraaide staven die je linksvoor ziet. Ze worden gebruikt om het openboren van brandkasten en kluisdeuren te bemoeilijken. Een belangrijk onderdeel dus.

Van de gloeiend hete plaat die de medewerkers van de brandkastenfabriek van Lips uit de oven trekken worden straks staven gemaakt die openbreken van brandkasten bemoeilijken
Van de gloeiend hete plaat die de medewerkers van de brandkastenfabriek van Lips uit de oven trekken worden straks staven gemaakt die openbreken van brandkasten bemoeilijken

‘Vuurproef’

Een brandkast die vuurbestendig is en waar een inbreker zijn tanden op stukbijt. Dat is wat Jacobus (Koos) Lips wil maken. Natuurlijk nog niet als hij als 14-jarige het vak leert in de smederij van zijn vader. Maar als hij voor zichzelf begint, gaat hij al snel brandkasten maken naast het bestaande assortiment van kachels, haarden en fornuizen. Zodra hij ervan overtuigd is dat zijn brandkasten elk vuur kunnen weerstaan, daagt hij zijn grote, Duitse concurrent uit voor een ‘vuurproef’. Resultaat: de brandkast van de concurrent brandt volledig uit en documenten in de kast van Lips zijn ongeschonden. Zijn brandkasten leveren hem bekendheid en mooie prijzen op.

 

Eerste slotenfabriek in Nederland

Maar dat is allemaal niet genoeg voor de rusteloze ondernemer. Hij bedenkt samen met vaklieden telkens weer nieuwe dingen. En hij organiseert ‘brainstorms’ met vertegenwoordigers en ploegbazen om op nog meer ideeën te komen of om zijn producten te perfectioneren. Kennis delen, samen problemen oplossen en samenwerking stimuleren, Lips gelooft erin. Dat resulteert in elk geval in een van de eerste slotenfabrieken in Nederland, en de productie van kluisjes. Die fabrieken bestaan inmiddels niet meer en het bedrijf is in buitenlandse handen. Desondanks worden de brandkasten van Lips nog steeds in Nederland verkocht. Toch een veilig gevoel.

 

Op de hoogte blijven van onze beste artikelen? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.