5G-veiling: hoe sneller we mogelijkheden 5G kunnen benutten, hoe beter

11-02-2021

Eindelijk is het dan zover. Het kabinet is gestart met de voorbereiding van de veiling van de 3,5 Ghz band. Deze frequentie biedt veel capaciteit en is daarom in de meeste Europese landen aangewezen als ‘5G-frequentie’. In Nederland speelde echter het probleem dat Defensie de frequentie gebruikte voor de satellietschotels in het Friese Burum, waarmee frequenties van andere staten kunnen worden afgeluisterd. Deze moest eerst worden vrijgemaakt. De veiling van de frequentieruimte is nu ingepland voor het eerste kwartaal van 2022, wat betekent dat later dat jaar de frequentie in gebruik kan worden genomen.

 

Digitale infrastructuur

Veel Nederlandse bedrijven zitten daar met smart op te wachten. Als er afgelopen jaar íets duidelijk is geworden dan is het wel hoe belangrijk onze digitale infrastructuur is. Hoe hadden we anders in coronatijd thuis kunnen werken? En hoe hadden ondernemers anders hun bedrijfsmodel versneld kunnen digitaliseren?

 

Kansen voor innovatie

Maar met 5G en dan vooral met de grote capaciteit die de 3,5GHz-band biedt, kan straks nog veel meer, ook op als het gaat om Internet of Things. Denk aan chirurgen die op afstand opereren, zelfrijdende auto’s, operators die via augmented reality precies zien hoe ze machines moeten bijstellen, drones die realtime hun data kunnen doorgeven en ga zo maar door. Kortom, volop kansen voor bedrijven om nieuwe, innovatieve diensten te ontwikkelen.

 

Niet blindstaren op maximalisatie opbrengsten

Het belang hiervan is zó groot dat de overheid zich niet blind zal moeten staren op het maximaliseren van de opbrengsten van de veiling, maar als uitgangspunt moet nemen dat bedrijven en consumenten de nieuwe mogelijkheden die 5G biedt zo snel mogelijk kunnen benutten. Dit is goed voor de Nederlandse economie, waardoor de opbrengsten uiteindelijk mogelijk nog groter zijn. Nederland zit nog altijd wereldwijd in de kopgroep als het gaat om de snelheid, kwaliteit en dekking van onze netwerken. Laten we die koppositie niet alsnog verspelen.  

 

Stijn van Butselaar

Beleidssecretaris digitalisering