Wie zijn we en wat doet VNO-NCW

VNO-NCW behartigt als vereniging de belangen van haar leden. Dat zijn zo'n 185.000 bedrijven die via brancheorganisaties lid zijn van ons. Ook zijn er rechtstreeks aangesloten grote ondernemingen lid. Bedrijven uit alle sectoren van verschillende groottes. Denk aan grote multinationals én de mkb-ondernemers, familiebedrijven en DGA's, maar ook starters en ZZP'ers. In totaal vertegenwoordigen we daarmee zo'n 90 procent van de private werkgelegenheid in Nederland.

 

Politiek

Onze stem laten we horen in de landelijke en lokale politiek, het openbaar bestuur en bij andere maatschappelijke organisaties. VNO-NCW is een belangrijke speler in de Sociaal-Economische Raad (SER), het belangrijkste adviesorgaan op sociaal- en economisch gebied van de regering. En in de Stichting van de Arbeid, het gezamenlijk overlegorgaan van werkgeversorganisaties en vakbonden. We zijn ook actief in Brussel, want ook Europese wet- en regelgeving raakt Nederlandse bedrijven in grote mate.

 

VNO-NCW streeft 'brede welvaart' na. Lees alles over onze koers en agenda 2030.

 

 

Belangrijkste samenwerkingen VNO-NCW

Vanuit de Malietoren in Den Haag werkt VNO-NCW samen met MKB-Nederland, de ondernemersorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf, vanuit één gezamenlijke werkorganisatie. Gezamenlijk werken we verder met Platform Zelfstandig Ondernemers (PZO), de belangenorganisatie voor zzp'ers, nauw samen. Er zijn vijf regionale werkgeversverenigingen (VNO-NCW Noord, VNO-NCW Midden, VNO-NCW West, VNO-NCW Brabant Zeeland, Limburgse Werkgeversvereniging LWV) en Jong Management aan VNO-NCW verbonden. Stichting Nederland Onderneemt Maatschappelijk! is opgericht door VNO-NCW en MKB-Nederland en initieert en coördineert projecten die het verschil maken voor mens en maatschappij.

 

Malietoren: een ondernemershuis

Ons hoofdkantoor is gevestigd in de Malietoren, een huis vol ondernemersorganisaties. Zoals door ons opgerichte organisaties als NLinBusiness, PUM, DECP, Ondernemersklankbord (OKB) en Stichting Management Studies. Verder hebben enkele branches en ondernemingen een dependance in de Malietoren.

 

Geschiedenis van VNO-NCW

Bent u geïnteresseerd in onze geschiedenis? Lees dan dit document.

 

 

Lees meer over