‘Veel bereikt voor ondernemers; nu nog de schuldenberg’

17-03-2022

Er is met de coronasteunmaatregelen veel gerealiseerd voor ondernemers. Toch zijn er nog steeds groepen die níet worden geholpen door de maatregelen. Daarom moet er een aanpak komen voor de schuldenberg van ondernemers, zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland naar aanleiding van een brief van het ministerie van Economische Zaken over ‘schrijnende gevallen’.

 

Startersregeling

‘De keuze voor snelle implementatie van uitvoering van de steunmaatregelen bracht met zich mee dat sommige ondernemers tot dusver buiten de boot vallen. Het is goed dat het kabinet daar serieus naar heeft gekeken, en dat er bijvoorbeeld een startersregeling komt in de Tegemoetkoming Vaste Lasten’, aldus de ondernemingsorganisaties. Ook wordt nog gekeken naar specifieke gevallen rond zwangerschap en ziekte. VNO-NCW en MKB-Nederland hebben zich daar lang voor ingezet.

 

Schuldenberg

Zij wijzen erop dat er nog steeds groepen ondernemers zijn die geen beroep kunnen doen op een regeling. Bijvoorbeeld omdat ze middenin een verbouwing of overname zaten, of omdat de buiten de boot vielen door eerdere beleidskeuzes (kleine reisorganisaties, het middenbedrijf). 'Recent heeft het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) een uitspraak gedaan waarin staat dat meer maatwerk nodig is in de TVL. Het is nog onduidelijk wat de gevolgen zijn van deze uitspraak. Maar voorlopig biedt deze brief voor deze groep ondernemers geen oplossing. Daarom moet er een aanpak komen voor de grote schuldenberg van ondernemers. Bijvoorbeeld door afwikkeling van belastingschulden langer uit te smeren in de tijd. Dan kunnen ondernemers weer ondernemen.’

 

Stoppen met bedrijf

Ook zou er een aanpak moeten komen voor het saneren van corona-gerelateerde schulden. Het zou verder makkelijker gemaakt moeten worden voor ondernemers om te stoppen met hun bedrijf, zonder dat zij daarbij worden geraakt in hun privévermogen.