‘Nieuwe compensatiepakket stelt zeer teleur’

16-11-2021

‘Het nieuwe compensatiepakket van het kabinet stelt zeer teleur en vergoedt de schade van ondernemers geenszins. In de praktijk zullen er waarschijnlijk weinig voor in aanmerking komen.’ Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in reactie op het compensatiepakket naar aanleiding van de laatste beperkende coronamaatregelen voor ondernemers.

 

Arbeidskosten niet

De vaste lasten worden gecompenseerd, maar de arbeidskosten niet, en die vormen de bulk van de kosten, aldus de ondernemingsorganisaties. ‘Ook komen er nauwelijks ondernemers in aanmerking voor compensatie van de vaste lasten door de hoge omzetverliesdrempel (30 procent in een kwartaal).

 

Belangen ondernemers

Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland komen de consequenties van de huidige situatie zo op het bord van ondernemers. ‘Er is oog voor de belangen van iedereen, zoals de zorg en ongevaccineerden, maar niet voor de belangen van ondernemers. Zij verdienen volledige compensatie nu ze weer worden verplicht om de deuren eerder te sluiten.

 

Slimmere maatregelen

De ondernemingsorganisaties gaan er vanuit dat de lockdown-maatregelen per 4 december van tafel gaan door ‘slimmere interventies. Dit is des te belangrijker als de compensatie zo beperkt blijft. De beste compensatie is alles weer open.’