Ingrid Thijssen: ‘Wetsvoorstel waterschappen rammelt op meerdere fronten’

21-11-2022

‘Het wetsvoorstel over de waterschappen dat vandaag en morgen wordt behandeld in de Eerste Kamer rammelt op meerdere fronten.’ Dat schrijft Ingrid Thijssen, VNO-NCW-voorzitter, vandaag in een ingezonden stuk in NRC.  Ze roept de Eerste Kamer op tegen het wetsvoorstel te stemmen.

 

Functionele democratie

De waterschappen vormen een zogeheten functionele democratie. Diegenen die belang hebben bij de taken van het waterschap zijn per definitie in het bestuur vertegenwoordigd: burgers, boeren, natuurbeheerders en ondernemers. De gedachte hierachter: hoe groter het belang van een groep, hoe groter hun zeggenschap. Burgers kiezen op dit moment driekwart van de zetels in het bestuur, de andere drie partijen de rest via de zogeheten ‘geborgde zetels’.

 

Misbaksel

Onder het mom van ‘democratische vernieuwing’ regelt een nieuw wetsvoorstel dat het aantal geborgde zetels afneemt en voortaan alleen nog verdeeld wordt tussen boeren en natuurbeheerders. De ondernemers, veelal van het midden- en kleinbedrijf, vallen voortaan als enigen buiten de boot, als het aan dit wetsvoorstel ligt. Er ontstaat zo volgens Thijssen niet alleen een ‘democratisch misbaksel’, waterschapsbesturen raken door de maatregel ook minder goed ingericht voor hun taken in de komende decennia. Ook is sprake van fiscale discriminatie.

Lees hier het hele artikel in NRC.