‘Europees akkoord IMVO-wetgeving belangrijke mijlpaal’

14-12-2023

‘Het is goed nieuws dat er op Europees niveau een politiek akkoord is bereikt over wetgeving voor internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen.’ Dat zegt ondernemersorganisatie VNO-NCW vandaag in een eerste reactie. ‘Het Nederlands bedrijfsleven pleit al langer voor Europese wetgeving op het gebied van IMVO en hiermee is een belangrijke stap gezet om wereldwijd verschil te maken op milieu- en mensenrechten’, aldus de ondernemersorganisatie.

 

Europees meer impact

Volgens VNO-NCW kunnen de Europese lidstaten alleen als collectief impact maken elders in de wereld en op verre markten. ‘Naast dat we op EU-niveau gezamenlijk echt een vuist kunnen maken, zorgen Europese regels voor een gelijk speelveld voor ondernemingen. Als ieder lidstaat dit op eigen initiatief doet, ontstaat er een lappendeken aan verschillende wetgeving in Europa.’ Volgens de ondernemers is het daarbij wel van belang dat wetgeving wel op Europees niveau op dezelfde wijze wordt gehandhaafd.

 

Akkoord nader bestuderen

‘De komende periode zullen we de definitieve wettekst van het akkoord bestuderen en bespreken met onze leden. Vervolgens kunnen we werken aan een succesvolle implementatie ie helpt misstanden uit te bannen en met regels die werkbaar zijn in de praktijk.’