Bestuurders bezoeken basisscholen voor EU-gastles

04-10-2023

Vandaag hebben meerdere bestuurders van ondernemersorganisaties verspreid over het hele land een gastles over de Europese Unie verzorgd op een basisschool bij hen in de buurt. Dit jaar is het 30 jaar geleden dat EU-lidstaten besloten om één gezamenlijke markt te vormen. Over waarom dit zo belangrijk is en wat het ons heeft opgeleverd, gingen bestuurders vandaag met leerlingen in gesprek. Namens VNO-NCW brachten voorzitter Ingrid Thijssen en algemeen directeur Focco Vijselaar een bezoek aan de Paschalisschool in Den Haag. De gastlessen vormen het startschot voor een EU-campagne van de ondernemersorganisatie in aanloop naar de Europese verkiezingen van volgend jaar.
 
Ingrid Thijssen, voorzitter VNO-NCW. “Dit jaar bestaat de Europese interne markt 30 jaar. En dat is reden voor een feestje. Want zonder dat we het misschien altijd even goed doorhebben, genieten we elke dag van de voordelen die de interne markt ons biedt. Zo kun je binnen de EU bijvoorbeeld werken waar je wil en zijn er geen hinderlijke controles op handel in producten. En Brexit - maar ook corona met alle plotselinge handelsbarrières - hebben ons pijnlijk duidelijk gemaakt dat we dit niet voor lief kunnen nemen. Daarom zijn we vandaag met een groep collega-bestuurders in gesprek gegaan met de volgende generatie – onze bestuurders van morgen - over het belang van de Europese Unie en een sterke interne markt.”

 

#EUindeKlas

Onder de noemer ‘EUindeKlas’ gingen bestuurders één voor één de voordelen van de interne markt af. Van niet meer te hoeven wachten aan de grens, tot aan het niet extra te hoeven betalen voor appen of Netflix kijken op vakantie. Maar één gezamenlijke consumentenmarkt van 450 miljoen Europeanen zorgt er ook voor dat de EU en Nederland wereldwijd een belangrijke positie innemen, waardoor we meer impact hebben op belangrijke zaken zoals klimaatverandering. Maar de interne markt is nog niet af. Daarom is het belangrijk dat we in Europa blijven werken aan het verder integreren van de interne markt en belemmeringen – zoals verschillende nationale wet- en regelgeving – wegnemen.

Lees meer over