Bedrijven in kielzog koninklijk paar op economische missie naar Vietnam

12-03-2024

Van 19 tot en met 21 maart gaat een delegatie Nederlandse ondernemers op economische missie naar Vietnam. De missie staat in het teken van agrofood, water, tuinbouw en logistiek. VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen leidt de Nederlandse bedrijvendelegatie en namens het kabinet sluiten minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) en minister Van der Wal (Natuur en Stikstof) aan. De economische missie vindt tegelijk plaats met het staatsbezoek van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima aan Vietnam.

 

Groeiende markt

Ingrid Thijssen, VNO-NCW-voorzitter: “Vietnam is één van de snelst groeiende markten in Azië. Veel Nederlandse ondernemers weten hun weg richting Vietnam dan ook al goed te vinden. Vietnam – net als Nederland een rivierendelta – kampt op meerdere terreinen met dezelfde uitdagingen en dat biedt marktkansen voor ondernemers. Van kustbescherming tot aan het installeren van nieuwe zuiveringsinstallaties voor drinkwater. Maar ook wat betreft het digitaliseren van logistieke processen op zee- en luchthavens. De expertise van Nederlandse ondernemers in deze sectoren is wereldwijd erg in trek en ik ben trots dat we met zo’n mooie groep bedrijven aanwezig zijn in Vietnam.”

 

Nederland grootste Europese investeerder

In 2023 vierden Nederland en Vietnam 50 jaar diplomatieke relaties en beide landen zijn belangrijke partners op het gebied van handel en investeringen. Ons land is de grootste Europese investeerder in Vietnam en andersom is Nederland voor Vietnam de grootste exportbestemming in Europa. Momenteel zijn er zo’n 125 Nederlandse bedrijven actief in Vietnam en vanwege de snelle economische groei is Vietnam een interessante markt voor Nederlandse ondernemers – zeker ook voor het midden- en kleinbedrijf.

 

CEO Round Table met Vietnamese premier

De Nederlandse bedrijvendelegatie strijkt volgende week neer in Hanoi en Ho Chi Minh-stad. Op het programma staat onder meer een bezoek aan de Damen Song Cam scheepswerf – waarbij ook het koninklijk paar zal aansluiten. Daar produceert de scheepsbouwer ‘s werelds eerste volledig elektrische sleepboot. Verder staat traditiegetrouw de CEO Round Table van VNO-NCW op de agenda waarbij bedrijven uit beide landen met elkaar in gesprek gaan over het versterken van de onderlinge handelsrelaties. De ronde tafel wordt ditmaal georganiseerd op de residentie van de Vietnamese premier Pham Minh Chinh, die ook bij het gesprek aanwezig zal zijn. Tot slot wordt er een bezoek gebracht aan een PUM-project, waarbij Nederlandse (oud‑)ondernemers een Vietnamees zaadverdelingsbedrijf ondersteunen in het kweken van duurzame groenten.