Debat natuurherstel raakt oververhit

06-07-2023

Op donderdagochtend 15 juni zat de vergaderzaal van de milieucommissie in Straatsburg bomvol voor de stemming over de natuurherstelwet. Veel mensen moesten op de grond zitten of staan. Nadat de EPP-groep in het Europees Parlement een campagne had opgestart om de wet terug te sturen naar de tekentafel en zowel de landbouw- als visserijcommissie de wet hadden verworpen, was er veel commotie ontstaan. Buiten de zaal stonden zelfs Europarlementariërs klaar om (mocht het nodig zijn) collega’s in de zaal te vervangen, zodat er geen enkele stem verloren zou gaan. Niets werd aan het toeval overgelaten. Een zeldzame vertoning.

 

De stemming werd afgetrapt met het amendement dat de wet naar de prullenbak zou moeten sturen. De uitslag: 44 voor, 44 tegen. Er was dus geen meerderheid om de wet te verwerpen waardoor de stemming verder ging met de 245 pagina’s tellende stemlijst. Deze uitslag werd met luid applaus en gejuich ontvangen door de MEPs die voor de natuurherstelwet zijn.

 

De uitkomst van de daarop volgende stemmingen liet ongeveer hetzelfde beeld zien: een sterk verdeelde milieucommissie. De uitkomst ‘44 voor, 44 tegen’, kwam nog een aantal keer voorbij. En wanneer er wél een meerderheid was, betrof dit vaak een verschil van 1 of 2 stemmen. Na ongeveer 3,5 uur stemmen was er geen tijd meer en werd de stemming stopgezet. Daarop werd besloten om de stemming op 27 juni te hervatten.

 

Ondertussen bereikten de Europese milieuministers in de Raad al wel overeenstemming over een gezamenlijke positie op de natuurherstelwet. Op 20 juni werd er een nipte meerderheid bereikt op het compromisvoorstel van het Zweedse voorzitterschap.

 

Een week later werd de stemming van de milieucommissie hervat met dezelfde taferelen als in Straatsburg. Een uitpuilende zaal met veel camera’s en media-aandacht. Nadat er over alle amendementen was gestemd volgde een stem over het hele pakket (dus over het geheel waar MEPs op 15 en 27 juni over hebben gestemd). De uitslag: 44 om 44. Dit betekent dus dat er geen meerderheid was bij MEPs over het geheel, wat eigenlijk gelijk staat aan het verwerpen van het voorstel.

 

Na de stemming claimden zowel voor- als tegenstanders dat ze de slag voorlopig hebben gewonnen. Net als in de aanloop naar de stemming regent het na afloop statements en tweets. Politieke groeperingen vallen elkaar aan op social media en termen als manipulatie, intimidatie en ‘fake news’ worden op elkaar afgevuurd. Nogmaals, een zeldzame vertoning. In Brussel is men niet gewend aan deze manier van politiek bedrijven.

 

De absolute apotheose van de soap rondom de natuurherstelwet zal op 11 juli plaatsvinden in Straatsburg tijdens de plenaire stemming. Het advies van de milieucommissie zal dan bekrachtigd moeten worden (of niet) door het gehele Europees Parlement. Maar….bij de plenaire stemming hebben politieke groeperingen de mogelijkheid opnieuw amendementen in te dienen. Dit zal naar verwachting op grote schaal plaatsvinden. De uitkomst? Die is moeilijk te voorspellen. Wat wel vaststaat is dat er in aanloop naar de plenaire stemming nog veel actie plaats zal vinden in de politieke arena. Wordt (wederom) vervolgd….

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.