De EU-US Trade and Technology Council: een integrale pijler van Trans-Atlantische samenwerking

06-07-2023

Op 30 en 31 mei vond in Luleå (Zweden) de vierde ministeriële bijeenkomst van de Trade and Technology Council (TCC) plaats. Hier spraken overheidsofficials van de Verenigde Staten en ambtenaren van de Europese Commissie over trans-Atlantische samenwerking op gebied van technologie en handel. In de vorige Blik op Europa keek Luisa Santos, plaatsvervangend directeur-generaal bij BusinessEurope, vooruit. Nu het stof is neergedaald in deze Blik op Europa een terugblik op de vierde ministeriële bijeenkomst van de TTC van Susan Danger, CEO van de American Chamber of Commerce to the EU (AmCham EU).

 

De Trade and Technology Council (TTC) is een uniek platform voor de EU en de VS om de richting van de wereldeconomie vorm te geven rondom hun gedeelde waarden, de relaties tussen ambtenaren te versterken en gemeenschappelijke inzichten op te bouwen. Gedurende de eerste twee jaar van haar bestaan heeft de TTC al resultaten geboekt, met veelbelovende initiatieven op het gebied van kunstmatige intelligentie, verbindingsprojecten in derde landen en een gezamenlijke trans-Atlantische reactie op de Russische invasie in Oekraïne.

 

Amerikaanse bedrijven in Europa steunen het door de TTC brede scala aan aangekondigde maatregelen, in het bijzonder de mate van ambitie op het gebied van duurzame handel. De bevordering van een groene trans-Atlantische markt door middel van een trans-Atlantisch initiatief voor duurzame handel is een positieve ontwikkeling om de veerkracht van de trans-Atlantische toeleveringsketens te versterken en klimaatverandering aan te pakken. AmCham EU is ook blij met de aankondigingen die zijn gedaan met betrekking tot standaardisatie, met name de gedeelde visie op normen voor het opladen van elektrische zware bedrijfsvoertuigen.

 

Digitalisering is een andere sleutelprioriteit voor Amerikaanse bedrijven en AmCham EU blijft inspanningen aanmoedigen om een toekomstgerichte agenda op te stellen. Nu de EU en de VS ernaar streven gemeenschappelijke inzichten te ontwikkelen voor opkomende technologieën, is de uitvoering van een gezamenlijke routekaart voor evaluatie- en meetinstrumenten voor betrouwbare AI en risicobeheer een stap in de goede richting. Als vertegenwoordigers van de sector staat AmCham EU ook klaar om de ontwikkeling van een vrijwillige gedragscode voor AI voor bedrijven te ondersteunen.

 

Deze en vele andere ontwikkelingen die tijdens deze vierde ministeriële TTC bijeenkomst zijn bereikt, tonen de bereidheid van de trans-Atlantische partners om naar elkaar toe te groeien, zelfs voor kwesties die buiten de werkingssfeer van de TTC vallen. De EU en de VS moeten bijvoorbeeld dit positieve momentum vasthouden en het EU-VS kader voor gegevensprivacy goedkeuren, verder onderhandelen over een wereldwijde regeling voor duurzaam staal en aluminium en een verwachte overeenkomst over kritieke grondstoffen afronden.

 

De TTC is een integrale pijler van de trans-Atlantische samenwerking geworden. AmCham EU roept op het ambitieniveau ervan te verhogen en met belanghebbenden in gesprek blijven door middel van gestructureerde en regelmatige input om de impuls te behouden voor de kwesties die tijdens de ministeriële bijeenkomst als prioritair zijn aangemerkt. Gezien de geopolitieke en economische context moeten de EU en de VS het voortouw blijven nemen bij het bevorderen van mondiale oplossingen voor de grootste uitdagingen in de wereld.

 

De prioriteiten van AmCham EU betreffende de TTC zijn hier te vinden.

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.