Kabinet investeert in meer waterstoftankstations

22-11-2022

Nederland wil dat alle nieuwe vrachtwagens vanaf 2040 zonder uitlaatgassen rijden. Zo zullen alle vrachtwagens, die gemiddeld ongeveer 10 jaar rondrijden, schoon zijn in 2050.

 

Het kabinet wil vaart maken met met waterstof als krachtbron voor zwaar verkeer. Staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) stelt daarom een subsidieregeling in voor meer waterstoftankstations en vrachtwagens. In eerste instantie trekt ze hier 22 miljoen euro voor uit. De subsidieregeling gaat naar verwachting begin 2024 in. Kern is dat plannen subsidie krijgen als zowel een tankstation gebouwd wordt als de bijbehorende vrachtwagens aangeschaft worden, gemiddeld zo'n 20-25 per tankstation. Dat kan ook in samenwerking tussen partijen. Zo komt vraag en aanbod tegelijkertijd tot stand, en kunnen op steeds meer plekken in het land rendabele waterstoftankstations het levenslicht zien.

 

Bestuursvoorzitter Elisabeth Post van Transport en Logistiek Nederland reageert dat het belangrijk dat er geïnvesteerd wordt in de infrastructuur van zero-emissievoertuigen, dat het dus goed is dat het ministerie helpt om belangrijke stappen te zetten en dat er een uitdaging ligt de komende jaren snel verder op te schalen.

 

Staatssecretaris Heijnen verkent nog hoe er meer budget beschikbaar kan komen.