Kamp moet haast maken met financiering mkb

16-07-2014
  • Extra pakket financieringsmaatregelen is goed nieuws
  • Nu ook snel uitvoeren

Als er iets belangrijk is voor de werkgelegenheid van Nederland, dan is het wel het mkb. Zestig procent van de Nederlandse banen is immers in het midden- en kleinbedrijf te vinden. Daarom moet het mkb ook in staat zijn zich te blijven ontwikkelen. En te blijven investeren in groei. Dat minister Kamp van Economische Zaken nu inziet hoe belangrijk dat is, is bemoedigend.

Vorige week kwam hij met een extra pakket maatregelen die uiteindelijk tot 2,5 miljard extra financieringsruimte kunnen leiden voor het mkb. En die extra ruimte hebben ondernemers hard nodig. Zeker zolang banken huiverig zijn met kredietverstrekking aan ondernemers. Met een versterkt eigen vermogen, dankzij private investeerders en overheidsgaranties, wordt het straks voor ondernemers ook weer makkelijk om naar banken toe te stappen.

Maar een bemoedigend signaal is niet genoeg. Als minister Kamp het mkb echt vooruit wil helpen, en daarmee ook de Nederlandse economie, moet hij nu echt vaart gaan maken. Dat de Nederlandse Investeringsinstelling (NII) wordt opgericht is goed nieuws, maar voordat deze up and running is én een degelijk mkb-fonds uitgewerkt is, zijn we zo weer een jaar verder.

Daarom moet het kabinet de betrokken partijen zo snel mogelijk bij elkaar halen en niet te lang treuzelen met het uitvoeren van de plannen. Een snelle uitvoering is vereist om het mkb echt verder te helpen. Als ondernemers op korte termijn hun groeiplannen kunnen realiseren, zal de economie verder aansterken. En dat zal zorgen voor nog meer werkgelegenheid.

Dit artikel komt uit de print Forum