Bundel informatie en hulp over financiering

20-11-2014

Ondernemers krijgen – gelukkig – steeds meer mogelijkheden voor bedrijfsfinanciering. Ook het kabinet heeft diverse positieve stappen genomen. Ondernemers kunnen beter worden geholpen als de overheid haar financieringsregelingen zou bundelen met de Ondernemerskredietdesk, waar het private aanbod reeds is georganiseerd. Doel moet zijn om de verschillende loketjes terug te brengen tot één, waar ondernemers met al hun kredietvragen terecht kunnen.

Veel ondernemers hebben nog altijd moeite om financiering te vinden. Steeds vaker zal de oplossing liggen in een combinatie van verschillende financieringsvormen. Om al die vormen voor ondernemers inzichtelijk en toegankelijk te maken, hebben MKB-Nederland, VNO-NCW en de NVB in juni de vernieuwde Ondernemerskredietdesk gelanceerd. Het online platform moet uitgroeien tot een 'financiële ANWB' voor ondernemers en bevat een financieringswijzer die de ondernemer op weg helpt naar de juiste financieringsvorm(en). Ook de alternatieve financiers zoals crowdfunding, kredietunies, Qredits, participatiemaatschappijen, leasemaatschappijen, mkb-fondsen en regionale ontwikkelingsmaatschappijen zijn daarop aangesloten.

Het kabinet kan zonder problemen op dit operationele en goed werkende platform aansluiten. Het kan zo uitgroeien tot een publiek-private variant op de British Business Bank – een overheidsinstelling. De Tweede Kamer nam vorige maand de motie Verhoeven/Vos aan, die het kabinet verzoekt de British Business Bank als inspiratiebron te nemen voor de manier waarop ondernemers bekend worden gemaakt met overheidsregelingen. Als de overheidsvoorlichting van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en de overheidshulp aan ondernemers (Ondernemerspleinen) op dit gebied worden gekoppeld aan de Ondernemerskredietdesk, kunnen ondernemers nog beter worden geholpen. Door bundeling van activiteiten worden ondernemers die weer willen investeren verder geholpen en dat voorkomt dat plannen blijven liggen door onvoldoende kennis en advies over het financieringsaanbod.