Bankenunie is op de goede weg

29-10-2014
  • Gezonde balansen bieden ruimte voor kredietverlening
  • Robuuste financiële sector van vitaal belang
  • Nu geen additionele Nederlandse eisen stellen

Een hete herfst was er voorspeld. Of zelfs een bloedbad als eind oktober de uitkomsten bekend zouden worden gemaakt van de balans- en stresstesten van de Europese Centrale Bank onder 128 grote Europese banken. Gelukkig bleek dat deze week mee te vallen.

Natuurlijk, de test die Europese banken moesten doorstaan, waarbij alle kredieten tot op de laatste euro uitgepluisd werden, was rigoureus. En niet alle banken hebben deze doorstaan: dertien Europese banken zullen de komende maanden, al dan niet met hulp van hun overheid, extra geld moeten aantrekken om alsnog aan de kapitaaleisen te voldoen. Maar uiteindelijk is de hele operatie niet alleen een nieuwe stap richting een robuuste en effectieve Europese bankenunie, maar ook een boost voor het herstel van het vertrouwen in de Europese banken.

Dat herstel van vertrouwen is niet alleen prettig voor de banken zelf, die de afgelopen maanden voor miljarden hun balansen versterkt hebben, maar vooral ook voor het bedrijfsleven. Een gezonde en robuuste financiële sector is immers van vitaal belang voor ondernemingen. Bedrijven moeten hun middelen veilig kunnen stallen en geld aantrekken wanneer ze dit nodig hebben. Gezonde balansen betekenen daarnaast ruimte voor kredietverlening. Ook daarom is het belangrijk dat de Nederlandse wetgever de Europese regels volgt en geen additionele eisen aan banken gaat stellen.

Dit artikel komt uit de print Forum