Abraham Asscher (1880 – 1950): gezaghebbend ondernemer en vooraanstaand politicus

20-11-2020

In de verlovingsring van koningin Máxima prijkt een oranje diamant. Geleverd door de Koninklijke Asscher Diamant Maatschappij. Het oudste koninklijke diamantbedrijf ter wereld. En dat succes is mede te danken aan de zoon van de oprichter, Abraham Asscher. In de serie Doeners en durfals: Abraham Asscher.

 

Het is 1925 en de imposante diamantslijperij van de familie Asscher in de Amsterdamse Tolstraat heeft voornaam bezoek. Een afvaardiging van het Poolse consulaat kijkt vol interesse naar de lange rij machines waarmee diamanten worden gezaagd. Trots toont Abraham Asscher, met strikje, de precisieapparaten waarmee ze naam hebben gemaakt in de diamantindustrie.

Doeners en durfalsKansen zien en benutten, en niet bang zijn om een keer flink onderuit te gaan. Dat hebben deze Nederlandse ondernemers goed begrepen. Met hun bedrijf hebben ze een bijdrage geleverd aan onze economie en Nederland op de kaart gezet. En dat was zeker niet altijd even makkelijk. In deel 4 van de rubriek Doeners en durfals: Abraham Asscher.

De 'Asscher cut'

Van heinde en verre komen klanten speciaal naar Amsterdam voor diamanten die met de ‘Asscher cut’ zijn bewerkt – een speciale achthoekige slijpvorm die het bedrijf heeft gepatenteerd. Dan is de impact van de diamantair al zo groot dat de buurt tot Diamantbuurt wordt omgedoopt en de straten edelsteennamen krijgen.

 

Grootste diamant ter wereld

Wereldberoemd wordt de ‘Asscher Diamant Maatschappij’ als Asscher – de tweede generatie in het bedrijf – een opdracht in de wacht weet te slepen van de Britse koning Eduard VII: het slijpen van de grootste diamant ter wereld, de Cullinan. Die diamant prijkt tot op de dag van vandaag op scepter van het Britse koningshuis.

 

Tekst gaat verder na de foto

Een afvaardiging Poolse diplomaten kijkt geïnteresseerd naar de kleine apparaten waarmee diamanten worden gezaagd.
Een afvaardiging Poolse diplomaten kijkt geïnteresseerd naar de kleine apparaten waarmee diamanten worden gezaagd.
ANP/Archief Spaarnestad

Op de kaart

Daarmee weet Abraham Asscher niet alleen zijn bedrijf, maar de hele Nederlandse diamantindustrie op de kaart te zetten. Misschien niet zo heel verrassend voor een man die erom bekend stond alles groots aan te pakken. Niet alleen als diamantair, maar ook als politicus maakt hij naam als hij op jonge leeftijd lijsttrekker en fractievoorzitter van de Liberale Staatspartij wordt.

 

Concentratiekamp 

En dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit. Voor het bedrijf en Asscher zelf pakt dat rampzalig uit. Van de vijfhonderd slijpers overleven maar vijftien de concentratiekampen. Asscher zelf wordt in 1943 gedeporteerd naar Bergen-Belsen. Hij overleeft het kamp, maar treft bij thuiskomst een compleet leeggeroofde zaak aan. Met de herbouw van zijn bedrijf maakt hij zijn rentree in de Amsterdamse diamantwereld, maar uit het openbare (joodse) leven trekt hij zich voorgoed terug.

Wat is precies de 'Asscher cut' 

 

Op de hoogte blijven van onze beste artikelen? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.