ECHO nr. 17 - Oproep: Meld uw Handelsbelemmeringen

06-03-2024

In het EU-Adviescomité inzake Markttoegang spreken EU-lidstaten en het Europese bedrijfsleven maandelijks met de Europese Commissie over markttoegangsproblemen en handelsbelemmeringen in exportmarkten buiten de EU. Ook Nederland is hierbij vertegenwoordigd; daarom heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken uw input nodig!

 

Bij markttoegangsproblemen kunt u bijvoorbeeld denken aan importbeperkingen, excessieve documentatievereisten bij douaneprocedures, onnodig handelsbeperkende eisen op het gebied van etikettering of discriminatie bij overheidsaanbestedingen.

 

Agenda maart 2024

Op donderdag 21 maart vindt de eerstvolgende bijeenkomst van het bovengenoemde Adviescomité plaats. Tijdens deze vergadering zal worden gesproken over handelsbelemmeringen in China en Nigeria. Daarnaast zullen de ervaringen van het Europese bedrijfsleven met etiketteringsvoorschriften in het Verenigd Koninkrijk ter sprake komen.

 

Ervaart u problemen met not for EU-labels in het Verenigd Koninkrijk, of met export naar China of Nigeria? Laat het ons uiterlijk vrijdag 15 maart weten middels een mail met een omschrijving van de belemmerende maatregel en de gevolgen voor uw bedrijf. U kunt deze informatie delen via handelsbelemmeringen@minbuza.nl. De door u aangeleverde informatie wordt vertrouwelijk behandeld en uw bedrijfsgegevens worden niet zonder uw toestemming gedeeld met het Adviescomité.

 

De handelsbarrières die reeds bekend zijn bij de Europese Commissie zijn via Access2Markets te vinden. Op deze site staat ook hoe u bij de Europese Commissie een klacht kan indienen over handelsbelemmeringen via het Single Entry Point.

 

Handige links

 

Meldpunt handelsbelemmeringen

Als u vragen heeft naar aanleiding van dit bericht, kunt u contact opnemen met het ministerie van Buitenlandse Zaken via handelsbelemmeringen@minbuza.nl.

 

Aanmelden ECHO-berichten

Geïnteresseerd in handelspolitieke informatie over bijvoorbeeld sanctiemaatregelen, antidumping en vrijhandelsakkoorden? Meld u hier aan voor deze service van Buitenlandse Zaken, VNO‑NCW en MKB‑Nederland i.s.m. ICC Nederland en de Kamers van Koophandel.