Meer zonnepanelen op dak prima, maar het moet wel kunnen 

11-07-2023

Het kabinet zet vol in op zon op dak. Dat vind ik een goede en logische stap, want lege bedrijfsdaken kun je volleggen met zonnepanelen. Zo helpen we de energietransitie, want daar is veel groene stroom voor nodig. Zonde dan om de zon níet te gebruiken. Goed voor de verduurzaming en goed voor de eigen portemonnee van ondernemers, want die kunnen zo hun energierekening drukken.

 

Verplichting: werkt dat?

Ministers Jetten van Klimaat en De Jonge van Woningbouw hebben een ‘zonnebrief’ gepubliceerd. Bedrijven móeten zonnepanelen plaatsen als daar ruimte voor is, schrijven de ministers. Nu doemt bij een verplichting bij mij altijd de vraag op: kan iedereen daaraan voldoen? Niet alle bedrijfsdaken zijn namelijk geschikt voor zonnepanelen. Ze zijn niet stevig of brandveilig genoeg. Daar valt wel iets aan te doen. Gelukkig erkent het kabinet dat, en helpt het ondernemers met subsidies om daken geschikt te maken.

 

Vol stroomnet

Al die zonnepanelen zorgen voor drukte op het stroomnet. Dat is niet ingericht op tweerichtingsverkeer. Daar zijn wel oplossingen voor te bedenken. Bijvoorbeeld het delen van de ‘productie’ van zonnepanelen met meerdere bedrijven. Dan hoeft er geen stroom te worden terug geleverd aan het – overbelast – net. Ook kan de lokale opwek worden gecombineerd met opslag, zodat de stroom op een later moment kan worden gebruikt. Slimme oplossingen, die nog wel om een aanpassing van de wet- en regelgeving vragen om ze ook echt mogelijk te maken.  

 

Uitzondering mogelijk maken

En dan nog zullen zonnepanelen niet overal mogelijk zijn. Sommige daken van gebouwen lenen zich niet voor (veel) panelen, kunnen niet aangesloten worden op het net, of liggen in een gebied waar niet veel vraag is naar energie. Aanleg is dan te kostbaar en niet logisch. Daarom is in de verplichting ruimte nodig voor dit soort uitzonderingen. Zo kunnen geschikte daken worden benut, en als dat niet mogelijk is, kunnen ondernemers investeren in andere maatregelen voor verduurzaming.

 

Willem van Toor

Beleidssecretaris energie en klimaat