Laten we elkaar (op de COP28) geen klimaatdepressie aanpraten

28-11-2023

De Verenigde Naties kwamen onlangs met een zeer ongemakkelijke waarheid: we koersen mondiaal af op een opwarming van 2,4 tot 2,9 graden aan het eind van deze eeuw. Terwijl de doelstelling van ‘Parijs 2015’ toch echt een maximale opwarming van 1,5 tot 2 graden was, en nog steeds is. Tegen die achtergrond vindt komende week de 28ste COP (Conference of the Parties) over het Klimaatakkoord plaats, in Dubai deze keer. Het wordt weer erop of eronder.

 

Alles opgeteld

Tijdens deze COP wordt voor de eerste keer een ‘Global Stocktake’ uitgevoerd. Dat houdt in dat de inspanningen en resultaten op klimaatgebied van alle ruim tweehonderd landen bij elkaar worden opgeteld. Dan zal blijken hoe dichtbij – of veraf! – we van de doelstelling zitten. Volgens het VN-rapport is de kans dat we alsnog op 1,5 tot 2 graden uitkomen slechts 14 procent.

 

Oplossingen delen

Maar niet te veel getreurd. Reden voor ons om de COP28 aan te grijpen als visitekaartje voor Nederlandse klimaatoplossingen. Met problematiseren, vergaderen en elkaar klimaatdepressies aanpraten lossen we het klimaatprobleem niet op. Wel met het overal ter wereld installeren en toepassen van innovatie klimaatoplossingen.

 

Fietsplannen

Nederlandse bedrijven hebben een aardige reputatie opgebouwd wat dat betreft. Denk historisch aan de Deltawerken en meer recent aan het Deltaprogramma voor watermanagement. We kunnen het laten regenen in de woestijn, duurzame havens bouwen en allerlei materialen hergebruiken. Of neem iets ‘simpels’ als onze succesvolle fietsplannen in de steden overal ter wereld worden uitgerold.

 

In de etalage

Met het etaleren van zulke oplossingen op de COP kunnen we laten zien dat het, ondanks dat het écht 1 minuut voor 12 is, nog niet te laat is om het tij te keren. En tegelijkertijd zetten we zo Nederlandse bedrijven en oplossingen in de mondiale etalage. Twee vliegen in één klap. Kunnen we de COP toch met een positief gevoel weer verlaten.

 

Frits de Groot,

Strategisch beleidsadviseur energie en klimaat