Hef de onduidelijke quarantaineregels nou eens op

12-04-2022

Af en toe kom ik buiten nog een mondkapje tegen. Weggewaaid en gevangen in een struik. Een rommelig aandenken aan een crisis die langzaam lijkt te vervagen. We zitten namelijk weer overal zij aan zij en wassen onze handen met normale frequentie. Toch zijn we nog niet af van corona en ook niet van de coronamaatregelen. Zo gelden er nog steeds quarantaineregels die voor veel bedrijven onwerkbaar zijn. Als een rommelig aandenken aan maatregelen waar we nu wel zonder kunnen.

 

Quarantaineregels moeten duidelijker zijn

Vooral tijdens de recente besmettingspiek hoorde ik het overal om me heen. Hoe zit dat als huisgenoten besmet zijn of je met iemand met corona in contact geweest bent? Je zou denken dat de overheid hier heldere antwoorden op heeft. Je wilt immers als werkgever en als werknemer weten waar je aan toe bent.

 

In dit stadium mag je verwachten dat de quarantaineregels duidelijker zijn. In principe moet je in thuisquarantaine na ‘nauw contact’ met iemand die besmet is. Maar als je een booster hebt gehaald, dit jaar al covid hebt gehad of essentieel bent voor je bedrijf, hóef je niet in quarantaine. Maar het advies blijft staan, dus het mág wel.

 

Discussie is naar werkvloer verplaatst 

De overheid heeft in feite de discussie naar de werkvloer verplaatst. Werknemers kunnen er zelf voor kiezen om in quarantaine te gaan. Helaas zijn er dan altijd kwaadwillenden die daar misbruik van maken omdat ze een weekje vrij wel zien zitten.

 

Ongekende arbeidsmarktkrapte  

Als werkgever kun je het niet weigeren dat je personeel thuiszit, omdat in quarantaine gaan nog steeds overheidsadvies is. Maar ondernemers moeten ondertussen wel doorbetalen én op zoek gaan naar vervanging. Juist nu, in een tijd van ongekende arbeidsmarktkrapte, legt dat een enorme druk op bedrijven. Zowel financieel als waar het gaat om voldoende bezetting. Compensatieregelingen voor corona-zieke werknemers zijn er ook niet.

 

De overheid zou er goed aan doen die adviezen zo snel mogelijk op te heffen en duidelijke regels te stellen, zodat werknemers aan de slag kunnen en de economie echt weer vrijuit kan draaien. Zonder rommelige aandenkens.

 

Anneloes Goossens

Beleidssecretaris arbeidsmarkt