‘Aan de slag met skills: hoe kun je als werkgever skills inzetten?’

26-06-2023

Het webinar 'Aan de slag met skills' van 20 juni jl. georganiseerd door VNO-NCW, MKB Nederland en SBB bood 40 minuten vol tips en inspiratie.

Lees hier een verslag.

 

We mochten een gemeleerd gezelschap digitaal ontvangen van circa 100 HR managers, opleidingsmanagers en recruiters van onder andere: Windesheim, ErasmusMC, VNG, Saxion, Op de Weegh, Noorderpoort, Hanzehogeschool, Wedeka, Zorggroeppolis, Sectorinstituut Transport & Logistiek, Tuesday specialist in loopbaanportals, Heijmans, Schiphol, de Waerden, AH, BetaTech Services, SDW Zorg, Gemeente Amsterdam, Provincie Overijssel, Gemeente Arnhem, Gemeente Den Haag, Nassflex, Wdk Zorggroep, Van Ouwerkerk BV en vele meer ontvangen.

  

Terugkijken? Kan via YouTube

 

Janneke Voltman, programmamanager skills & CompetentNL van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) trapte af. Ze gaf uitleg over de mogelijkheden die de landelijke verbindende skillstaal CompetentNL kan bieden. Zo helpt het inzicht te geven welke specifieke bij- en omscholing nodig is; om zo de flexibiliteit en inzetbaarheid van mensen te vergroten. 

 

Een mooi voorbeeld werd door haar gegeven van een fit-gap analyse (zie afbeelding hieronder). Een overstap die regelmatig gemaakt wordt van een ‘Verkoopmedewerker detailhandel’ naar ‘Klantcontactmedewerker outbound’. Oftewel: CompetentNL geeft dan inzicht in de skills die iemand al in huis heeft (zgn. ‘fit’) en die nog ontbreekt (zgn. ‘gap’). En welke mbo-opleiding (certificaat, praktijkverklaring, diploma) beschikbaar is om evt. ontbrekende skills te versterken.

 

  

De boodschap van Claudia Klarenbeek, projectleider Digitaal Skills Paspoort van Kennis- en Adviescentrum voor de Bouw & Infra, Volandis en Ramon de Groot manager van zorggroep 's Heeren Loo Academie was toch om vooral te gaan starten...in kleine stappen. Wél met visie en de collega's op tijd mee te nemen in het voortraject. Maar het hoeft (en kan) niet kant-en-klaar al in een gebruikershandleiding op tafel liggen.
 

 

 

V.l.n.r. Janneke, Claudia, Ramon en Gertrud

En zoals Ramon aangaf heeft het hen zeker wat opgeleverd: ‘Er is geen betere oplossing op de krapte op de arbeidsmarkt dan deze. We kunnen nu met gerichte bij- en omscholing o.b.v. skills sneller en zinvoller mensen inzetten.’

 

Janneke sloot af door de stand van zaken in de ontwikkeling van CompetentNL door te nemen: ‘De marktverkenningsfase zit erop. Gelukkig kwam naar voren dat er veel animo is voor de landelijke standaard. Op de website CompetentNL.nl is het rapport te downloaden. Binnenkort gaan we aan de slag met de werving van de pilotpartijen. Zij gaan straks testen en ons feedback geven in welke mate de eerste datasets voldoen aan de wensen en behoeften.’

 

Gertrud van Erp, secretaris onderwijszaken en LLO van VNO-NCW en MKB Nederland trad op als host en gaf al aan ‘het derde webinar uit deze reeks komt er snel aan…want er is op dit vlak voldoende ontwikkeling! We houden u op de hoogte. Veel succes met het skillsgericht werven & opleiden en graag tot een volgende keer.’

 

Meer weten over CompetentNL? Abonneer u dan hier op de nieuwsbrief van CompetentNL en u ontvangt 1 keer per 2 maanden alle actuele ontwikkelingen van CompetentNL.