Deze drie bedrijven helpen de Nederlandse boer aan de robot

21-02-2017

Lekker ouderwets aanrommelen op de boerderij? Dat klinkt romantisch, maar zonder hightech zou de Nederlandse boer het niet meer redden. Dit zijn de bedrijven die hem (of haar) moderniseren.

 

Drones die plantenziekten opsporen en alleen bestrijdingsmiddel sproeien waar dat nodig is, kleine landbouwrobots die efficiënt en goedkoop 24/7 het land bewerken, sensoren in de grond die per plant zorgen dat er vanzelf water of mest wordt gegeven, satellieten die de boer informeren over bodemvruchtbaarheid, oogsttijd of insectenplagen. Het zal niet eens zo heel erg lang meer duren voordat de Nederlandse (en ja natuurlijk, ook de buitenlandse) boer daar gebruik van kan maken. Een week geleden kondigde staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) dat hij ruim 2 miljoen euro beschikbaar stelt voor een proeftuin waarin geëxperimenteerd kan worden met nieuwe technieken die de land-en tuinbouw duurzamer en efficiënter moeten maken.

De toeleveranciers voor de Nederlandse agrosector zijn hier al lang mee bezig. Buiten het zicht van de melkpakken en de ambachtelijke slagersvitrine hebben zij inmiddels de boer 4.0 al op het veld gezet. En de volautomatische boer 5.0 rijdt al bijna zelfstandig van akkerland naar werktuigschuur. Dit zijn de bedrijven die daarvoor verantwoordelijk zijn:

 

Eric Teuwsen van landbouwmachinefabrikant John Deere

‘Gps in elke machine’

Foto: Stefan Koopmans

'Het beeld van een rietgedekt boerderijtje en een boer met petje op een veelgebruikt trekkertje is echt verleden tijd’, zegt Eric Teuwsen van John Deere. Dit bedrijf is wereldwijd de grootste fabrikant van trekkers en andere landbouwmachines. En heeft in Nederland vestigingen in Horst, ’s Heerenberg en Enschede. Hij denkt dat er straks gps in elke machine zit en de boer volop gebruikt zal maken van drones. Lees meer.

 

Gijs Scholman van Lely

‘Standaardwerk moet de boer uit handen worden genomen’

Foto: Wiebe Kiestra

‘We staan pas aan het begin van robotisering in de agrarische sector”, zegt Gijs Scholman van Lely. Lely is een internationaal familiebedrijf in de agrosector voor machines die gaan van ruwvoerwinning op het land tot melk in de tank. Het bedrijf was de eerste die een melkrobot op de markt bracht. En geeft ook advies voor het slim inrichten van het melkveebedrijf. Scholman denkt dat veel standaardwerk dankzij robots niet meer door de boer gedaan hoeft te worden. Lees meer.

 

Rob van Haren, ontwikkelaar van de vogelverschrikkerrobot

‘Binnen vier jaar zwermen er werkrobots uit voor de boer’

Foto: Kees van de Veen

Rob van Haren is lector Transitie bio-economie aan de Hanze Hogeschool in Zwolle. En hij is betrokken bij diverse agrarische robotiseringsprojecten, zoals de vogelverschrikkerrobot, de onkruidverwijderingsrobot, de aardappelopslagverwijderingsrobot, de voederrobot en – de meest complexe – een suikerbietenoogstrobot. Van Haren denkt dat hele zwermen robots aangestuurd vanuit een centrale commandopost allerlei werk voor de boer gaan doen. Lees meer.

 

Waarom we volgens Eldert van Henten van Wageningen Universiteit nog maar aan het begin staan'Alles wat makkelijk gemechaniseerd kan worden in akkerbouw, veeteelt en onder glas, is gedaan’, zegt Eldert van Henten van de Wageningen Universiteit. ‘Er zijn trekkers, werktuigen en logistieke systemen die de kosten verlagen. Nu komen de handelingen aan de beurt die op menselijke vaardigheden leunen. Al zijn de ontwikkelingen al drie decennia aan de gang, rond intelligente systemen staan we nog maar aan het begin.’
‘De laatste jaren wordt geen trekker meer verkocht zonder gps. De veehouderij kent wel al jaren de melkrobot, maar er zijn nog geen automatische oogstrobots in de tuinbouw. Dat is nog te complex’, zegt Van Henten. ‘Áls de appel of tomaat is gelokaliseerd, moet de machine weten of hij rijp is en pas dan plukken. Dat is een complexe handeling met veel variabelen. Geen tomaat is precies hetzelfde. Kijk maar eens in een supermarkt. Daar zijn zo acht verschillende soorten. Wij herkennen al die vruchten meteen als tomaat, een machine niet.’
‘Ik ben zelf betrokken bij technologie voor onkruidbestrijding’, zegt Van Henten. ‘Onkruid heeft een andere kleur als hij op klei groeit dan op zand. Dat blijkt een pittige uitdaging te zijn voor een machine. Gaat die het ooit kunnen? Ja, dat denk ik wel. Ik heb het volste vertrouwen dat ik dat nog ga meemaken. Het is een beetje een logische vervolgstap. Er vinden enorme ontwikkelingen plaats in kunstmatige intelligentie. De automatische auto heb ik een beetje gevolgd: wat ze nu doen was tien jaar geleden nog een no go.'