28 AUG, 2020 • Column

Wirwar coronabeleid belemmert internationaal verkeer in EU meer dan nodig

Nu een tweede corona-golf dreigt in Nederland en over de grens, moet ik terugdenken aan de warboel die een maand geleden begon. Hoewel reizen naar het buitenland veelal weer mocht en kon, hield daar vaak de overeenstemming mee op. Ieder Europees land bedenkt zijn eigen gevaarclassificatie en voorzorgsmaatregelen. Vooral luchtvaartmaatschappijen worden er dol van.

 

Cultuurverschillen

Nu is er volgens mij weinig op tegen dat elk land zijn eigen beleid bepaalt. Bevolkingsdichtheid en cultuur kunnen verschillen en daar moet zeker in een crisis zoals die met COVID-19 ruimte voor zijn. Maar als ieder EU-land vooral individueel handelt, maken ze internationaal verkeer onnodig moeilijk. Ze hanteren bijvoorbeeld verschillende risico-interpretaties. Daarnaast is er teveel variatie in reisadviezen die voor hele landen gelden in plaats van op maat voor steden of regio’s. Om niet te spreken van afwijkende mondkapjes- of quarantaineregels.

 

Tegen adviezen in

Uit onderzoek van het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) is gebleken dat het gevaar van besmettingen doorgaans niet wezenlijk groter is in andere EU-landen. Restricties die reizen in de EU belemmeren, zijn dan ook in tegenspraak met adviezen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO en het ECDC. Het virus is immers al overal in Europa aanwezig

 

Kaders voor maatregelen

Nu de eerste crisis achter de rug is, wordt het tijd om ons op te maken voor een (middel)lange termijnaanpak. Daar hoort ook overleg bij met buurlanden en in EU-verband. De EU bewees aan het begin van de crisis dat goede coördinatie best mogelijk is. Zoals met de speciale green lanes voor doorstroming van vrachtverkeer bij grensovergangen. Het moet haalbaar zijn om op zijn minst Europese kaders en een overlegstructuur voor coronamaatregelen af te spreken. Die kunnen ervoor zorgen dat het internationale verkeer door Europa zo uniform en voorspelbaar mogelijk door kan gaan.

 

Jan Willem Visser

Beleidssecretaris mobiliteit

coronacoronacrisiseconomische ontwikkelingen coronacrisiseu (europese unie)europagrensoverschrijdend ondernemenluchtvaartreisbranche