Von der Leyen: 'Vive l'Europe, es lebe Europa, long live Europe!'

02-12-2019

Het college van president Von der Leyen is een feit: van 1 december tot 2024 neemt zij met haar team plaats in de Europese Commissie. Ondanks een zeer kritische opstelling van het Europees Parlement heeft toch de meerderheid van het Parlement ingestemd met de nieuwe Commissie.

 

Fluwelen revolutie

Tijdens haar 'overwinningsspeech' haalde Von de Leyen de staking aan die op diezelfde datum, 30 jaar terug, in Praag en Bratislava plaatsvond tijdens de fluwelen revolutie. Vrede, moed en eenheid, dat is waar de EU voor staat. Volgens Von der Leyen staat Europa aan het begin van een transformatie die elk deel van onze maatschappij en economie zal raken. Dat houdt haar echter niet tegen, want "onze grootste successen zijn voortgekomen uit durf", zo zei ze.

 

Onbestendige wereld

Verder sprak Von der Leyen uit dat we onze partners in de VN moeten laten zien dat ze op ons kunnen vertrouwen als kampioen van het multilateralisme. We hebben ongetwijfeld onenigheden met onze trans-Atlantische partners, maar de onderlinge banden tussen studenten, ondernemers en vrienden is sterker dan de tweespalt. Europa heeft baat bij open en eerlijke handel.

 

Groene oplossing

Als de wereld ons leiderschap ergens in nodig heeft, dan is het wel op klimaatgebied, vervolgde Von der Leyen. Het is een existentiële kwestie, voor Europa en voor de wereld. De green deal is nodig voor de mensen, de planeet en voor onze economie en is onze nieuwe groeistrategie. Fundamenteel is de industriële strategie die het voor bedrijven, groot en klein, mogelijk maakt om te innoveren en technologisch te ontwikkelen en die een nieuwe markt creëert, aldus Von der Leyen.

 

Sleuteltechnologieën

Verder sprak zij over digitalisering. We moeten sleuteltechnologieën, zoals quantum computing, kunstmatige intelligentie, blockchain en cruciale chiptechnologieën, meester worden. Ze benadrukte dat 85 procent van de niet-persoonlijke data nog altijd ongebruikt blijft en dat is zonde. Er schuilt veel potentieel in Europa.

 

Armoedebestrijding

Tot slot moet elke werknemer in Europa zeker zijn van een eerlijk minimumloon. Daarnaast wordt de pijler van de sociale rechten geïmplementeerd, zodat armoede bestreden kan worden. Von der Leyen eindigde met: "Laten we aan het werk gaan, zodat we over dertig jaar nog steeds kunnen zeggen: Vive l'Europe, es lebe Europa, long live Europe!"

Commentaar VNO-NCW en MKB-Nederland
Wij zijn blij dat de nieuwe Europese Commissie onder leiding van voorzitter Von der Leyen aan de slag kan. De Commissie presenteert een zeer omvangrijke en relevante agenda die aansluit bij de prioriteiten van het bedrijfsleven. Samen met de brede steun in het Europese Parlement geeft dat vertrouwen in een goede start.
 
Dat Von der Leyen haar commissie karakteriseert als een geopolitieke commissie, is de spijker op zijn kop. Het versterken van de positie van Europa in de wereld is een kernuitdaging van de EU, die alle belangrijke Brusselse vraagstukken raakt. Om haar ambities te realiseren, moet de EU de economische basis versterken. De Commissie wil in dat kader de interne markt, de euro en de kapitaalmarktunie versterken en vervolmaken. Von der Leyen kiest voor een optimistische en zelfverzekerde toon: Europa kán het, als het wil. Europa is het continent waar mensen willen wonen en werken. Wij vinden dan ook dat Europa zijn waarden en way of life moet promoten.

Lees de speech van Von der Leyen. Lees ook het voorstel Prosperity, People and Planet van de Europese werkgeverskoepel BusinessEurope voor de nieuwe Commissie.