Nederlandse voorzitter WorldSkills pleit voor erkenning vakmanschap

26-08-2019

De arbeidsmarktkansen voor vakmensen zijn al geruime tijd goed en ook het salarisniveau verschilt bij sommige vakgebieden niet meer zoveel in vergelijking met mensen die een universitaire opleiding hebben afgerond. Toch kunnen de waardering en erkenning van het beroepsonderwijs nog steeds een boost gebruiken. Dat kan met vakwedstrijden waar honderdduizenden studenten in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) mondiaal hun vaardigheden presenteren. Dat zegt Jos de Goey, die onlangs is benoemd tot voorzitter van WorldSkills International, de wereldorganisatie die vakwedstrijden organiseert.

 

Samenwerking bedrijfsleven

"Mijn ambitie als voorzitter is zorgen dat de ontwikkeling van beroepsonderwijs en vakwedstrijden verder toeneemt, maar ook de samenwerking met bedrijfsleven en kennisuitwisseling tussen de lidstaten van WorldSkills. Deze lidstaten en hun vaak jonge deelnemers kunnen dan ook nader bijdragen aan een betere wereld, met de doelstellingen van de VN als leidraad. Stel je voor hoe zij met hun praktische kennis kunnen meehelpen aan het oplossen van klimaatproblemen. Skills zijn zoveel meer dan alleen wedstrijden”, zegt De Goey.

 

WorldSkills

Vanaf 1950 organiseert WorldSkills International (inter)nationale vakwedstrijden voor jongeren in opleiding. Hierbij zijn tachtig landen aangesloten. Naast deze wedstrijden zijn er bijeenkomsten voor overheidsvertegenwoordigers, bedrijfsleven en andere internationale organisaties over ontwikkelingen in beroepsonderwijs, industriestandaarden en vaardigheden van jongeren. Ieder lid organiseert nationaal zijn eigen vakwedstrijden en vaardigt kandidaten af naar WorldSkills, het wereldkampioenschap voor beroepen.

 

WorldSkills Netherlands ontwikkelt sinds 2001 vakwedstrijden en organiseert diverse evenementen voor (voorbereidend) mbo, zoals Skills Talents, Skills Heroesen Skills The Finals. Aan editie 2018-2019 deden ruim 30.000 (v)mbo'ers mee.

 

Zie voor meer informatie www.worldskills.org, www.worldskills2019.com en www.worldskillsnetherlands.nl.