Nederland is voor het eerst meest concurrerende economie van Europa

14-10-2019

De Nederlandse economie is in 2019 voor het eerst de meest concurrerende van Europa. Wereldwijd lopen alleen Singapore, de Verenigde Staten en Hong Kong nog voor. Dat blijkt uit de jaarlijkse ranglijst van de Global Competitiveness Index van het World Economic Forum (WEF).

 

"Het WEF-rapport stelt dat de Nederlandse economie veel dynamischer is geworden en dat onze infrastructuur, het functioneren van de overheid waaronder het economisch beleid en de toegenomen groei van innovatieve bedrijven van wereldklasse zijn. Dat zijn mooie en verdiende complimenten voor onze ondernemers, hun werknemers en onze kennisinstellingen", zegt staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken) naar aanleiding van de index. "Maar we zullen onverminderd publiek én zeker ook privaat moeten blijven investeren in innovatie om die toppositie en daarmee onze banen en inkomsten ook in de toekomst op peil te houden."

 

Nieuwe technologieën

Nederland moet antwoorden blijven vinden op de economische en maatschappelijke uitdagingen. Niet alleen de zoektocht naar voldoende opgeleid personeel zal het tempo van economische groei meer en meer bepalen. Ook nieuwe technologische uitdagingen, zoals kunstmatige intelligentie, fotonica, quantum-, nano- en biotechnologie, vereisen publiek-private samenwerking. Gevestigde en opkomende economieën in Azië veranderen namelijk het internationale speelveld. Zij ontwikkelen hun kenniseconomie in hoog tempo en concurreren daarmee met Nederland. De huidige ranking in de Global Competitiveness Index laat echter zien dat Nederland een goede uitgangspositie heeft om die concurrentie aan te kunnen.

 

Nederland in top 10

Nederland staat al sinds 2005 onafgebroken in de top 10 van de meest concurrerende economieën ter wereld. In 2016 en 2017 bezette Nederland de vierde plaats mondiaal en was het de meest concurrerende economie van de Europese Unie. Vorig jaar zakte Nederland naar plaats 6. Dit jaar is Nederland zowel Duitsland als Zwitserland gepasseerd en weer terug op plaats 4. De gehele lijst bestaat uit 141 landen.

 

Bekijk hier de concurrentie-index.

Commentaar VNO-NCW en MKB-Nederland
Nederland kan trots zijn op de goede notering. Deze positie is het gevolg van dynamisch ondernemerschap, gecombineerd met een stabiel ondernemersklimaat en goede randvoorwaarden, zoals infrastructuur en macro-economisch beleid. Tegelijk laat de ranglijst ook zien waar de zwakke punten zitten. Zo blijft het innovatievermogen achter en moet er meer geïnvesteerd worden in nieuwe technologie en de levenslange ontwikkeling van Nederlandse werknemers. We zien dat daar wel stappen worden gezet, bijvoorbeeld met het Toekomstfonds en het samenwerkingsverband rond kunstmatige intelligentie, NL AIC.
 
Om aan de top te blijven, moeten we blijven werken. Andere landen zitten immers niet stil. Zo moet onze innovatiepositie verbeterd worden en dat vraagt publieke en private investeringen. Verder hebben de tekorten op de arbeidsmarkt blijvend aandacht nodig, met (nog) meer nadruk op techniek. Ook maken we ons zorgen om het vestigingsklimaat: een jojobeleid kan bedrijven afschrikken om in Nederland te investeren.