Conjunctuurinformatie: Grootste groei detailhandel in veertien jaar

06-07-2020

De detailhandel heeft in mei 8,2 procent meer omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat is de grootste groei in 14 jaar tijd. Zowel de foodsector als de non-foodsector realiseerde een hogere omzet. Daarnaast is online bijna 50 procent meer omgezet, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

 

Winkels in doe-het-zelfartikelen noteerden opnieuw een recordstijging van de omzet. Kleding- en schoenenwinkels daarentegen hadden weer te kampen met omzetdalingen, maar wel wat minder erg dan de recordverliezen in maart en april. Ook drogisterijen hebben een fractie minder omgezet dan een jaar eerder. De omzet van winkels in meubels en woninginrichting, winkels in consumentenelektronica en witgoed en winkels in recreatieartikelen groeide. Voor de vijfde maand op rij was de omzet van winkels in doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren hoger dan een jaar eerder. De recordgroei van april werd in mei nog eens overtroffen, zo zag het CBS.

 

Winkels in voedings- en genotmiddelen zagen de opbrengsten met iets meer dan 10 procent aandikken. De omzet van supermarkten lag daarbij 10,3 procent hoger dan een jaar eerder, die van de speciaalzaken 8,1 procent.

 

Producentenvertrouwen krabbelt op

In juni waren industriële ondernemers opnieuw minder negatief. Het producentenvertrouwen ging van min 25,1 in mei naar min 15,1. In juni verbeterde het oordeel over de verwachte bedrijvigheid opnieuw zeer sterk. De ongekende verslechtering van dit oordeel in april is in twee maanden tijd grotendeels tenietgedaan, aldus het CBS. Het oordeel over de orderportefeuille verbeterde ook een fractie. Over de voorraden gereed product oordeelden producenten echter iets negatiever. Het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar is plus 0,6. Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in februari 2018 de hoogste waarde op 10,9 en in april dit jaar het laagste niveau met min 28,7.

 

Ondernemers weer iets positiever

Ondernemers in de op consumenten gerichte sectoren hebben steeds meer het gevoel dat het dieptepunt van de crisis achter ze ligt. Volgens het CBS, dat de stemming maandelijks meet, is het aantal ondernemers dat negatiever dacht over het economische klimaat gedaald. Daarbij gaat het ook om de verwachte omzet en de personeelssterkte.

 

Ten opzichte van april, toen het dieptepunt werd bereikt, en mei, zijn de omzetverwachtingen van ondernemers in de detailhandel, de horeca en de reisbranche verbeterd. Onder winkelbedrijven en bedrijven in de persoonlijke verzorging waren de positief gestemde ondernemers weer in de meerderheid. Als het echter gaat om omzetontwikkeling, zijn er in de meeste branches meer pessimistische ondernemers.

 

In de horeca nam het percentage positief gestemde ondernemers het sterkst toe. Ruim een derde van de logiesverstrekkers, kroegbazen en restauranteigenaren rekent in juni op meer omzet, waar dat in mei nog 17 procent was. Vooral de logiesverstrekkers zien de toekomst zonniger in, na de stevige knauw in maart en april toen de gastenstroom met respectievelijk 57 procent en 95 procent opdroogde op jaarbasis. Waar de logiesverstrekkers per saldo positief zijn, geldt dit overigens nog niet voor restaurants en cafés.

 

Ook over de ontwikkeling van de werkgelegenheid in de komende drie maanden is de stemming onder ondernemers in bijna alle consumentgerichte branches in juni verbeterd in vergelijking met voorgaande maanden. Alleen in de reisbranche verslechterde het beeld. Daar rekent 61 procent van de ondernemers op een krimp van het personeelsbestand in de komende drie maanden.

 

In juni zijn per saldo ook minder ondernemers negatief gestemd over het economische klimaat dan een maand eerder. Bij reisbureaus, reisorganisaties en -info doet zich de grootste verbetering voor.

 

Laagste aantal faillissementen

Het aantal faillissementen van bedrijven en eenmanszaken kwam in week 26 uit op 31. Dat zijn er 54 minder dan een week eerder en is het laagste aantal faillissementen in een volledige week tot nu toe dit jaar.

 

De bouw en de groothandel telde het grootste aantal bedrijven dat failliet ging. In die branche vielen vijf ondernemingen om. Dat waren elf bouwbedrijven en vier groothandelaren minder dan in de voorgaande week. Een van de vijf faillissementen in de bouw was een eenmanszaak. Verder gingen in de specialistische zakelijke dienstverlening, met onder andere juridische dienstverlening en architecten- en reclamebureaus, vier bedrijven op de fles: één minder dan een week daarvoor.

 

In de eerste 26 weken van dit jaar gingen er in totaal 1903 bedrijven en instellingen failliet: 23 meer dan in dezelfde periode van 2019.

 

Nederland houdt zich aan stikstofnorm in mest

De hoeveelheid stikstof in dierlijke mest is vorig jaar weer gedaald. Daardoor duikt Nederland verder onder het plafond dat de Europese Unie heeft vastgesteld om het milieu te beschermen. Ook kwam er wederom minder fosfaat terecht in de uitwerpselen van dieren.

 

In 2019 kwam ongeveer 490 miljoen kilo stikstof terecht in dierlijke mest: 2,8 procent minder dan een jaar eerder. Daarmee zit de totale landbouwsector voor het tweede jaar op rij onder het Europese plafond van zo'n 504 miljoen kilo. Volgens het CBS nam de hoeveelheid stikstof in mest af omdat de veestapel kromp en boeren ander voer zijn gaan gebruiken. De melkveesector zat in 2018 nog boven het Europese maximum, maar dook daar vorig jaar onder.

 

Afgelopen jaar oordeelde de Raad van State dat het Nederlandse stikstofbeleid niet genoeg bescherming bood aan speciale natuurgebieden. Dit leidde tot veel politieke discussie en boerenprotesten. Dat ging om de hoeveelheid stikstof die neersloeg in natuurgebieden. Daar gaat dit onderzoek van het CBS niet over.

 

De hoeveelheid fosfaat in dierlijke mest nam met 4 procent af tot ruim 155 miljoen kilo. Daarmee zitten boeren ver onder het Europese plafond van zo'n 173 miljoen kilo.