Circular Awards stimuleren ondernemers in circulaire economie

17-02-2020

In de week van de Circulaire Economie zijn de Circulair Awards 2020 uitgereikt. Bedrijfskledingproducent Schijvens nam de 'Circular Award Business' in ontvangst. De 'Circular Award Public' ging naar Provincie Noord-Holland (samen met consultant dr2 New Economy) en de Recycle Sint ontving een Eervolle Vermelding.

 

Ervaringen delen

Steeds meer ondernemers willen circulair ondernemen. Er zijn talloze voorbeelden van aanpakkers die laten zien hoe ze dit kunnen doen. Circulair ondernemen is een avontuur waarin de regels nog niet bepaald zijn en de juiste keuzes soms onduidelijk zijn. Daarom is het zo belangrijk om ervaringen te delen en goede voorbeelden te laten zien.

 

Winnaars

Schijvens heeft de afgelopen jaren grote stappen gezet: 60 procent van de kleding die het produceert, is circulair door te werken met gerecyclede, afgedragen of kapotte werkkleding en gerecyclede PET.

 

De provincie Noord-Holland ontwikkelde een openbaar rekenmodel voor verschillende businesscases en is gestart met twee pilots voor circulaire houtketens. Alleen al in de metropoolregio Amsterdam is er per jaar voor minimaal 200 miljoen euro gebruikt hout beschikbaar. Onder andere bij het slopen van panden liggen kansen: door dat selectief te doen zijn 1200 balken en zeven kilometer aan houten gordingen beschikbaar gemaakt voor hergebruik.

 

De jury heeft ook een Eervolle Vermelding toegekend aan de Recycle Sint, een burgerinitiatief van Elif Algu, waarbij op vrijwillige basis ruilmarkten worden opgezet om speelgoed te ruilen. Het idee is ontstaan vanuit de wens om het sinterklaasfeest te verduurzamen.

 

Inspiratie circulaire voorbeelden

Er zijn nog veel meer innovatieve projecten die een podium verdienen en dat kregen ze tijdens de Week van de Circulaire economie. Meer dan tweehonderd initiatieven zetten hun deuren open en organiseerden events. Bezoekers en eigenaren vergrootten deze week hun netwerk, leerden van elkaars successen en mislukkingen en deden ideeën op om zelf aan de slag te gaan.

 

Hulp bij circulaire uitdagingen

Voor een succesvolle circulaire onderneming is meer nodig dan een dosis inspiratie en een goed idee. Wie het circulaire avontuur aangaat, komt voor vragen te staan. Daarom staat 'Versnellingshuis: Nederland circulair!' het hele jaar klaar om ondernemers verder te helpen met hun uitdagingen.

 

Lees hier meer over de Week van de Circulaire Economie.

Lees hier over maatwerk dat het versnellingshuis biedt.