Vestigingsklimaat

This is my image

Wat is
Vestigingsklimaat

Het vestigingsklimaat (of beter: ondernemingsklimaat) gaat erom of het aantrekkelijk is voor bedrijven om in Nederland te investeren en te ondernemen. Dat bedrijven het prettig vinden in Nederland is geen doel op zich, maar helpt onze economie. Een goedlopende economie is nodig om onze welvaart ook in de toekomst te behouden. Want we willen dat onze kleinkinderen ook goede gezondheidszorg hebben en dat de overheid later ook nog onderwijzers en politieagenten kan betalen.

Onze
standpunten

Investeren in vestigingsklimaat Nederland

Als we willen dat Nederland ook in de toekomst een rijk land is, dan moet het bedrijfsleven nu geld investeren in dingen die voor de toekomst belangrijk zijn. Bijvoorbeeld in de overgang naar een duurzame economie die geen fossiele brandstoffen (gas en olie) meer nodig heeft. Dat noemen we de energietransitie. De slimme bedrijven van de toekomst willen we graag in Nederland houden; ze moeten niet naar andere landen gaan. De overheid kan daarbij helpen door bedrijven die nieuwe dingen willen ondernemen, snel een vergunning of subsidie te geven. Daarnaast is het belangrijk dat de regels van de overheid minder ingewikkeld worden. En de belasting die bedrijven in Nederland moeten betalen mag niet hoger zijn dan in omringende landen. Tot slot is het belangrijk dat er een goed netwerk komt voor elektriciteit en voor waterstof. Want als duurzame energie niet van A naar B vervoerd kan worden, dan hebben Nederlanders er niets aan.

Gelijke kansen voor bedrijven

Bedrijven willen graag zekerheid als ze geld steken in hun plannen in Nederland. Het is daarom belangrijk dat de overheid een stabiel en voorspelbaar beleid heeft. Als regels en belastingen steeds veranderen, is het voor bedrijven moeilijk om beslissingen te nemen voor de toekomst. Soms worden de Europese regels in Nederland extra streng opgevat. Ondernemers kiezen er dan voor om naar een ander land te gaan en daar geld te investeren. Werkgevers zien liever dat ze in Nederland blijven.

Stikstof

Op dit moment heeft Nederland een betrekkelijk goed ondernemingsklimaat, maar het gaat langzaam achteruit. Dat kun je bijvoorbeeld aflezen aan de ‘PISA-scores’. Het PISA-programma vergelijkt hoe goed 15-jarige jongeren in verschillende landen kunnen lezen en rekenen. In Nederland worden die resultaten langzaam slechter. Dat betekent dat de beroepsbevolking van de toekomst minder goed kan lezen en rekenen. Dat is een slecht teken voor de economie van de toekomst. Het stikstofprobleem heeft ook negatieve gevolgen voor het vestigingsklimaat. Op dit moment kan er niet geïnvesteerd worden in de bouw van woningen, bedrijven of wegen. Zulke activiteiten zorgen namelijk voor extra stikstofuitstoot en daarom wordt er geen vergunning voor afgegeven. Deze economische stilstand heeft een negatief effect op het vestigingsklimaat. Bedrijven willen geen geld steken in een land dat op slot zit.

Handige links