Ruimte voor ondernemen

Ruimte voor ondernemen

Wat is
Ruimte voor ondernemen

De overheid maakt plannen om alle ruimte in Nederland te verdelen voor verschillende doelen, zoals woningen, wegen, bedrijventerreinen en natuur. De rijksoverheid kijkt hierbij vooral naar de nationale belangen. Dat is een sterke economie en goede wegen, spoorlijnen en vaarwegen. De gemeenten en provincies zijn verantwoordelijk voor het plannen van huizen en bedrijventerreinen.

Onze
standpunten

Bedrijventerreinen

Omdat er veel nieuwe woningen nodig zijn in Nederland, wordt er op allerlei plekken gebouwd. Wonen is belangrijk, maar we hebben ook ruimte nodig om te kunnen werken. Er zijn 3.800 bedrijventerreinen in Nederland op 2,6 procent van ons landoppervlak. Deze bedrijven op bedrijventerreinen zorgen voor veel banen, vooral voor mensen met een mbo-opleiding. Dertig procent van alle werknemers werkt op een bedrijventerrein. Samen verdienen de maakbedrijven veertig procent ons nationale inkomen. Wonen kan niet altijd in de buurt van bedrijventerreinen. Bewoners kunnen dan ineens last krijgen van bedrijven die er al lang zitten. En dan moeten de bedrijven misschien wel weg.

Circulaire economie

Ook als we een circulaire economie willen hebben, zal er meer ruimte nodig zijn voor maakbedrijven in Nederland. Daarvoor is in 2030 zeker 7.000 extra hectare nodig en ook nog ruimte voor nieuwe energie. Nieuwe bedrijven hebben een aansluiting nodig op het stroomnet en in de toekomst op het waterstofnet. Er moet dus veel gebeuren. Werkgevers denken dat er kansen liggen om bedrijventerreinen duurzamer te maken. Een voorbeeld hiervan zijn de ‘werklandschappen van de toekomst’. Dit zijn bedrijventerreinen die tegelijk de omgeving mooier maken, de overstap naar duurzame energie helpen en beschermen tegen de overlast door hitte of te veel water.

Ruimtelijke ordening

Werkevers vinden het belangrijk dat kabinet, provincies en gemeenten zorgen voor voldoende ruimte voor onze bedrijven en voor voldoende locaties waar woningen kunnen worden gebouwd. Werkgevers vinden het daarom belangrijk dat er niet alleen ‘woondeals', maar ook ‘maakdeals’ worden gesloten. Het Nationaal Programma Werklocaties is een goede eerste stap. De vraag is hoe de economie van de toekomst eruit gaat zien en hoe we ons land willen gaan gebruiken. Daarvoor moeten keuzes worden gemaakt. Werkgevers werken graag samen met de overheid om tot een goede inrichting van Nederland te komen.

Handige links