Fraude en ondermijning

This is my image

Wat is
Fraude en ondermijning

Fraude is van alle tijden, maar de digitale wereld maakt het voor fraudeurs veel makkelijker om mensen te bedriegen. Elk jaar worden ondernemers voor wel 10 miljard euro gedupeerd. Er zijn verschillende vormen van fraude, bijvoorbeeld: identiteitsfraude, ‘BEC fraude’, ‘CEO-fraude’, ‘phishing’ en bankhelpdeskfraude. Bij identiteitsfraude maakt een crimineel misbruik van valse of van gestolen identiteitsgegevens. Die kan dan bijvoorbeeld producten bestellen op naam van iemand anders (dat heet ook wel aankoopfraude). Bij ‘BEC fraude’ (business email compromise) word je opgelicht met e-mails. Een bekend voorbeeld zijn de ‘spookfacturen’. Dan stuurt een crimineel je een factuur terwijl er helemaal geen dienst is verleend. Zo'n oplichter hoopt dat je de factuur niet goed checkt en gewoon betaalt. Bij ‘CEO-fraude’ krijgt een medewerker een email van ‘de baas’, met de vraag om geld over te maken. Maar het is helemaal niet de baas die contact opneemt, maar een oplichter die toneel speelt. Met ‘phishing’ proberen criminelen achter je inloggegevens te komen: ze doen dan bijvoorbeeld alsof ze namens de bank mailen en vragen je dan om je pincode in te voeren. Dit heet ook wel ‘helpdeskfraude’.

Onze
standpunten

Voorkomen van fraude

Om deze vormen van criminaliteit tegen te gaan, is goede samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven nodig. In het Actieprogramma Veilig Ondernemen 2023-2026 worden over dit onderwerp afspraken gemaakt. Bedrijven kunnen het moeilijker voor criminelen maken om binnen te komen in hun bedrijf. Dat kan op een technische manier, bijvoorbeeld door goede beveiligingssoftware. Maar het kan ook door medewerkers te trainen om fraude sneller te herkennen. Als je het moeilijker maakt voor criminelen om hun slag te slaan, dan zal er minder fraude voorkomen.

Informatie delen is belangrijk

Ook is het belangrijk dat bedrijven informatie over oplichters met elkaar en met de overheid delen. Nu kunnen criminelen zich steeds verschuilen achter ‘privacy’ en telkens opnieuw toeslaan. Als iedereen weet wie erachter zit, wordt het moeilijker voor de oplichter. Ondernemers kunnen meer informatie over fraude krijgen bij de Fraudehelpdesk en de Kamer van Koophandel. Om fraude te voorkomen moeten ondernemers voorzichtig zijn met zakenpartners waarvan ze bijvoorbeeld alleen maar een 06-nummer hebben. Ook als websites of e-mails vol met spelfouten zitten, is dat verdacht. Als een aanbieding ‘te mooi om waar te zijn’ is, dan gaat het meestal ook om oplichting. Fraude kan ook in je eigen bedrijf plaatsvinden. Het kan gaan over diefstal van geld of fraude met rekeningen. Werkgeversorganisaties vinden het belangrijk dat bedrijven dit proberen te voorkomen en het aanpakken als het toch gebeurt.

Handige links