Cybersecurity

Veilige en betrouwbare ICT is cruciaal voor onze samenleving en economie. Een samenleving zonder internet is nauwelijks nog denkbaar. De toenemende afhankelijkheid van ICT maakt onze samenleving steeds kwetsbaarder voor misbruik en uitval. Digitale veiligheid, ofwel cybersecurity, is dan ook van essentieel belang. Belangrijke bedreigingen zijn digitale spionage en cybercriminaliteit. Overheid en bedrijfsleven moeten samen optrekken om de kwetsbaarheid te verminderen.

Wat is cybersecurity

Cybersecurity betekent het voorkómen van schade door verstoring, uitval of misbruik van ICT en, indien er toch schade is ontstaan, het herstellen hiervan. De schade aan ICT kan bestaan uit aantasting van de betrouwbaarheid van ICT, beperking van de beschikbaarheid en schending van de vertrouwelijkheid en/of de integriteit van in ICT-systemen opgeslagen informatie.

 

Digitale spionage en cybercriminaliteit

De digitale veiligheid staat aan vele dreigingen bloot. De belangrijkste daarvan zijn digitale spionage en cybercriminaliteit. Dit blijkt uit het Cybersecuritybeeld Nederland (CSBN). Dit rapport, dat jaarlijks wordt uitgebracht, geeft een overzicht van de grootste dreigingen, incidenten en kwetsbaarheden.

 

Gezamenlijke aanpak

Cybersecurity is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van overheid, bedrijfsleven en burger. Alle partijen zijn primair zelf verantwoordelijkheid om de eigen kwetsbaarheid te verminderen. Intensivering van de publiek-private samenwerking op het gebied van cybersecurity is van groot belang, want de kennis is verspreid over vele verschillende partijen. Een gezamenlijk aanpak is nodig om de grote uitdagingen het hoofd te bieden.

Q&A over de gevolgen van de Russisch-Oekraïense oorlog voor ondernemers

Hier vindt u veel gestelde vragen en de antwoorden erop over de gevolgen van de Russisch-Oekraïense oorlog voor ondernemers.

 
Lees meer
Brochure
Bilderbergspecial 2024 Dealen met dilemma's
26-01-2024
Forum special Bilderberg 2024: Dealen met dilemma's
Dilemma's, wie heeft er niet mee te maken? Als ondernemer, politicus, ceo, ngo, bestuurder, vakbondsvertegenwoordiger of gewoon mens. Het gaat vaak om ingewikkelde morele afwegingen en kiezen uit twee kwaden. Haalt een ondernemer grondstoffen uit een conflictgebied? Hoe gaat een universiteitsbestuurder om met weerstand tegen het samenwerken met bedrijven? Produceert een familiebedrijf toch spullen voor ons leger omdat het oorlog is op ons continent en we niet meer blind op de VS kunnen varen? Of wat als je bij een hack moet kiezen tussen criminaliteit faciliteren en je bedrijf platleggen?