‘Nederland en VAE slaan handen ineen voor meer groene waterstof’

22-03-2022

Nederland en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) hebben een overeenkomst gesloten om de samenwerking op het gebied van groene waterstof verder uit te breiden. Nederlandse ondernemers verwelkomen deze nieuwe samenwerking: ‘De komende jaren zullen we onze afhankelijkheid van Russisch gas drastisch moeten verminderen. Daarvoor is het belangrijk dat we de energietransitie versnellen en op zoek gaan naar duurzame alternatieven, zoals groene waterstof’, aldus VNO-NCW. Vandaag gingen ministers en bedrijven uit beide landen met elkaar in gesprek tijdens een ronde tafel conferentie over energie. Voorzitter Ingrid Thijssen modereerde deze bijeenkomst, die onderdeel uitmaakt van de handelsmissie naar Abu Dhabi en Dubai.

 

Waterstof biedt enorme potentie

Ingrid Thijssen, VNO-NCW-voorzitter: ‘Naast het wereldwijde klimaatvraagstuk, laat ook de huidige energiecrisis door de Oekraïne-oorlog zien dat we zo snel mogelijk op zoek moeten naar alternatieven. Voor de ultra korte termijn zijn dit voornamelijk nog fossiele brandstoffen, maar de komende jaren zijn duurzame bronnen de enige oplossing. Waterstof is één van deze alternatieven en biedt enorme potentie. Vanwege de grote hoeveelheid aan zonne-energie, heeft de VAE ambitie om een belangrijke speler op het gebied van waterstof te worden. Op haar beurt bezit Nederland met de Rotterdamse haven een sleutelpositie voor de opslag en distributie van waterstof in Europa. Door deze krachten te bundelen, wordt er een belangrijke stap gezet in de transitie naar duurzame energie’.

 

Handelsmissie VAE

Van 21 tot en met 24 maart reist een delegatie met minister Liesje Schreinmacher (BHOS) en minister Mark Harbers (IenW) af naar Abu Dhabi en Dubai voor een handelsmissie. Onder aanvoering van VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen sluit er een groep Nederlandse bedrijven aan bij de kabinetsdelegatie. De missie staat in het teken van water, duurzame energie en circulaire economie en zal voor een groot gedeelte plaatsvinden op en rondom de Expo 2020 Dubai.