Lancering nieuwe zelfscan digitale toegankelijkheid tijdens INC.Festival

10-06-2021

Steeds meer ondernemers zetten in op digitale toegankelijkheid om ook de miljoenen mensen te kunnen bedienen voor wie het vanwege een beperking lastig is websites of webshops te bezoeken. Om dat verder te stimuleren hebben VNO-NCW, MKB-Nederland, Accessibility en Thuiswinkel.org een zelfscan ontwikkeld (ismijnsitetoegankelijk.nl) waarmee een ondernemer eenvoudig kan onderzoeken hoe zijn of haar website op dit punt scoort en wat men kan verbeteren.

 

De zelfscan wordt deze week gelanceerd tijdens het INC.Festival van het ministerie van VWS, dat markeert dat Nederland zich vijf jaar geleden heeft aangesloten bij het VN-verdrag handicap.

 

Online shoppen is voor veel mensen geen vanzelfsprekendheid

Met de zelfscan willen de samenwerkende organisaties de bewustwording en het kennisniveau van ondernemers verder vergroten en ze tot actie aanzetten om zelf met digitale toegankelijkheid aan de slag te gaan. Dat is nodig en belangrijk omdat veel Nederlanders niet vanzelfsprekend gebruik kunnen maken van websites of webshops. Bijvoorbeeld omdat ze slechtziend, blind of kleurenblind zijn, moeite hebben met lezen of omdat ze geen computermuis kunnen bedienen. Slechthorende of dove mensen hebben vaak problemen met video’s. Voor deze mensen is het belangrijk dat tekst en afbeeldingen worden herkend door screenreaders, er voldoende contrast is tussen kleuren, het lettertype groot genoeg is, video’s ondertiteld zijn en de website bijvoorbeeld ook te bedienen is met enkel een toetsenbord. De zelfscan toetst websites op al deze onderdelen.

 

Europese toegankelijkheidswet voor ondernemers

Vanaf de zomer van 2022 zullen ondernemers aan digitaal toegankelijkheidsrichtlijnen moeten voldoen.
In 2025 gaat Europese toegankelijkheidswetgeving formeel in. Dit betekent dat vanaf dat moment onder andere geldautomaten, financiële diensten en e-commerce-bedrijven digitaal toegankelijk moeten zijn. De wet kent ook uitzonderingen. Zo worden kleine (micro) ondernemingen vrijgesteld van bepaalde verplichtingen. Digitale toegankelijkheid wordt de norm maar biedt zeker ook kansen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het tot 15% potentiële klanten extra kan leiden. Het is dus raadzaam om nu al actie te ondernemen.

 

Toegankelijkheid verbetert vindbaarheid en snelheid

Uit onderzoek blijkt ook dat een betere toegankelijkheid de algehele kwaliteit van websites vergroot. Een toegankelijke website scoort hoger in Google-zoekresultaten en is sneller. Daarom profiteren ook reguliere internetgebruikers van een toegankelijke website of webshop. In veel gevallen leidt dit voor de ondernemer tot meer conversie.

 

Vijf jaar VN-verdrag – viering INC.Festival

Vijf jaar geleden heeft de Nederlandse overheid zich aangesloten bij het VN-verdrag handicap. Hiermee versnellen we samen de beweging naar een samenleving waaraan iedereen vanzelfsprekend kan meedoen. Deze vijf jaar wordt gemarkeerd met de viering van het INC.Festival dat op 8 t/m 10 juni door het ministerie van VWS georganiseerd wordt.