Hans de Boer: ‘Met snelle aanpassing wtv en uitstel belastingen op goede spoor’

15-03-2020

‘Voor veel bedrijven dreigt een acute liquiditeitscrisis als gevolg van de coronacrisis, maar met eendracht en daadkracht kan Nederland dit aan.’ Dat zei VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer zondag in het televisieprogramma Buitenhof. In de uitzending wees hij op de duizenden noodkreten van ondernemers die de afgelopen dagen binnen kwamen via het nieuwe Coronaloket van de Kamer van Koophandel, in samenwerking met het ministerie van EZK, VNO-NCW en MKB-Nederland. ‘Sinds gisteren worden we zelf ook helemaal platgebeld vanuit sectoren als de horeca, de beveiliging, de reisbranche, evenementen en ga zo maar door.’

 

Financiële ruimte snel en goed inzetten

Volgens De Boer heeft minister van Financiën Hoekstra een goede eerste stap gezet door te benadrukken dat Nederland er goed voor staat en er genoeg ruimte is – tot een bedrag van wel 90 miljard euro – om alle maatregelen te nemen die nodig zijn. ‘Waar het nu om draait, is dat we deze ruimte goed en snel inzetten en op een gerichte manier duidelijkheid geven aan bedrijven.’ Dat kan volgens hem door de regeling voor werktijdverkorting zo vorm te geven dat bedrijven niet pas na 6 weken hun geld krijgen, maar op veel kortere termijn. 

 

Uitstel van belastingen boetevrij

Ook het overheidsbesluit om het uitstellen van belastingaanslagen boetevrij te maken is belangrijk. Daarnaast is cruciaal dat banken nu de kredietlijnen kunnen openzetten onder de garantstellingen vanuit de overheid, aldus De Boer. 'Ook hierover zijn we in goed overleg.' 

 

Zorgsector ondersteunen

Hans de Boer benadrukte verder dat het bedrijfsleven met zeer veel respect en waardering naar de zorgsector kijkt waar door alle zorgprofessionals ongelooflijk hard gewerkt wordt. ‘Ik sprak gisteren ook met onze netwerksectoren, zoals de telecom, die er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de dienstverlening overeind blijft. Ook andere bedrijven doen er alles aan om bijvoorbeeld leveranciers aan de zorgsector te ondersteunen.

 

Meer weten? Kijk in ons Coronavirus-dossier voor ondernemers, bekijk de Handreiking Veilig en gezond omgaan met Covid-19 op de werkvloer, of ga naar het overzicht met informatie van onze kennispartners.