‘Flinke stijging welvaart mogelijk door betere benutting AI’

24-11-2020

‘Als Nederland de mogelijkheden die artificiële intelligentie (AI) biedt maximaal toepast komende jaren kan de economische groei oplopen met meer dan 1% van het nationaal inkomen per jaar.’ Dat blijkt uit een studie van McKinsey die vandaag is gepresenteerd op de (digitale) conferentie van de Nederlandse AI-coalitie (NL AIC) waarvan VNO-NCW mede-initiatiefnemer is. De studie geeft voor het eerst kwantitatief inzicht in de baten van een betere benutting van deze technologie.

 

Flinke bbp-groei mogelijk

Als Nederland in staat is om AI volledig te adopteren dan kan volgens McKinsey de economische groei door de inzet van AI oplopen met zelfs 1,2 procent bbp per jaar. Nieuwe AI-toepassingen voor bedrijven, overheden en burgers kunnen de productiviteit sterk aanjagen. Ook zijn er volgens McKinsey flinke positieve welvaartseffecten voor alle Nederlanders te behalen door AI. 

 

AI Readiness

McKinsey maakt via hun AI Readiness Index ook inzichtelijk hoe landen presteren ten opzichte van elkaar. Nederland staat nu wereldwijd op de elfde plek. Duidelijk is dat Nederland zich op diverse punten flink kan verbeteren met dus grote voordelen tot gevolg. De verbeterpunten liggen daarbij volgens de onderzoekers vooral op het gebied van investeringsniveaus (zowel publiek als privaat).

 

Potentie pakken

Ook op het gebied van onderzoeksactiviteiten scoort Nederland onder het gemiddelde.
Volgens VNO-NCW is het nu zaak dat we de potentie pakken door meer te investeren in AI en daar goed samen de schouders eronder zetten. ‘Juist Nederland kan daarbij een koppositie innemen op terreinen als privacy en door toepassing van AI in sectoren waar we sterk in zijn, zoals voeding, hightech of water’, aldus de ondernemersorganisatie.

 

Handleiding AI in bedrijven

Verder heeft Stichting Management Studies (SMS) van VNO-NCW vandaag een boek uitgebracht uit met tips voor ondernemers en managers hoe je AI in de praktijk verstandig kan managen met oog voor zowel kansen als de organisatorische en ethische aspecten.