Eerste CoSta Award voor samenwerking ASML en Incooling

12-02-2020

ASML en Incooling hebben de eerste CoSta Award gewonnen voor de meest succesvolle en impactvolle innovatieve samenwerking tussen een corporate bedrijf en een startup. De publieksprijs van de CoSta Awards ging naar Nouryon en Semiotic Labs. De prijzen werden uitgereikt door Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW. Het CoSta-programma is opgezet door VNO-NCW en MKB-Nederland.  

 

Innovatiever

In totaal waren vier samenwerkingsverbanden genomineerd als inspirerende voorbeelden van hoe corporates en startups kunnen samenwerken. ‘We zijn een uniek land juist door dit soort prachtige samenwerkingsverbanden’, zei De Boer. ‘De prijswinnaars laten zien wat klein en groot samen tot stand kunnen brengen om ons land innovatiever te maken.’

 

In de etalage

Met de nieuwe Award willen VNO-NCW en MKB-Nederland de samenwerking tussen startups en corporates in de etalage zetten, zodat er nog meer vruchtbare samenwerkingsverbanden tot stand komen. Vanuit het CoSta-programma zijn verschillende instrumenten ontworpen om bedrijven daarbij te helpen, aangezien die samenwerking niet altijd vanzelf gaat. Startups hebben bijvoorbeeld soms moeite om binnen te komen bij corporates.

 

Genomineerden

Incooling is vorig jaar opgericht met hulp van ASML en zorgt voor minder verbruik van energie bij het koelen van datacenters. Semiotic Labs, dat samenwerkt met Nouryon, biedt oplossingen om essentiële onderdelen als pompen nauwgezet te monitoren. In de samenwerking zijn ook universiteiten betrokken. Tessares  biedt in gebieden waar aanleg van glasvezel te kostbaar is de mogelijkheid om toch gebruik te kunnen maken van hoge bandbreedtes voor redelijke tarieven. Partner was KPN, dat de nodige ervaring heeft met samenwerken met start-ups. KPMG werkt samen met Circular IQ. Door de combinatie van datatechnologie van Circular IQ en een methodologie van KPMG zelf kunnen klanten van KPMG eenvoudig geholpen worden bij het maken van de omslag naar een circulaire economie.