‘Economische effecten platte CO2-heffing nog niet in kaart gebracht’

24-04-2019

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PbL) publiceerde gisteren een soort tussenstand van de doorrekening van de voorstellen van GroenLinks en de PvdA voor een ‘platte’ CO2-heffing voor de industrie. 'Maar daarbij is alleen het theoretische effect op de CO2-uitstoot in beeld gebracht', stelt VNO-NCW in een eerste reactie. 'De mogelijke economische effecten konden bijvoorbeeld nog niet worden berekend door het planbureau.'

 

Gevolgen CO2-heffing voor werkgelegenheid

‘Natuurlijk kun je zorgen dat hier de CO2-uitstoot binnen de Nederlandse grenzen naar nul gaat door de zaak zwaar te belasten met een platte heffing. Maar wat betekent het voor de werkgelegenheid in industriële regio’s rond bijvoorbeeld Terneuzen, IJmuiden of Delfzijl? En willen we dat? En wordt het klimaat er ook in de praktijk beter van? Alleen door zo’n integrale analyse met daarin ook de economische kosten kunnen die vragen straks goed beantwoord worden en kan Nederland de juiste keuzes maken’, aldus de ondernemingsorganisatie.

 

Integrale economische analyse

De deelstudie illustreert volgens VNO-NCW hoe belangrijk het is dat klimaatvoorstellen worden ingekaderd in een degelijke integrale economische analyse. Die oproep hebben ze onlangs ook gedaan.

 

Zie in dit filmpje hoe ondernemers denken dat Nederland volledig groen en circulair kan worden.