Corona-enquête: schuldenberg tast vertrouwen ondernemers aan

30-01-2021

De lockdown is funest voor het ondernemersvertrouwen, zo blijkt uit de nieuwste enquête van VNO-NCW en MKB-Nederland onder 92 branchedirecteuren. Want al weten de meeste bedrijven het hoofd nog boven water te houden, het is maar de vraag of ze straks nog kunnen investeren in hun toekomst.

 

Afname omzetten

Bijna 60 procent zegt de afgelopen drie maanden pessimistischer te zijn geworden over de staat van de economie, slechts 7 procent optimistischer. Dat pessimisme hangt samen met de omzetten die de afgelopen maanden flink te lijden hadden onder de coronacrisis en de aangescherpte lockdown. Zo’n 36 procent van de branches rapporteert een sterke afname en nog eens 34 procent een beperkte afname van de omzetten.

 

Stagnatie of daling

Voor de komende drie maanden verwachten veel branches vooral stagnatie (44 procent) of een verdere daling van de omzetten. Op een groei van de omzet durft slechts 4 procent te rekenen. De hoop is gevestigd op het moment dat het grootste deel van de bevolking gevaccineerd is. Opvallend is dat een derde ook dán nog een lichte tot sterke daling voorziet in vergelijking met pre-Corona. Dat geldt vooral voor de cultuursector, waaronder de podiumkunsten, musea, bioscopen en filmtheaters, maar bijvoorbeeld ook voor de cateraars.  

 

Impact op investeringsvermogen

Een verklaring hiervoor is te vinden in de impact van de coronacrisis op het investeringsvermogen van bedrijven. Een derde meldt dat de impact op de voorgenomen investeringen in de branche groot is. Er is over de hele linie flink ingeteerd op het eigen vermogen van bedrijven, blijkt uit het onderzoek. Een kwart van de branchedirecteuren meldt dat het eigen vermogen sterk is afgenomen en nog eens 45 procent dat dit licht is afgenomen.

 

Bedrijven die omvallen

Toch melden veel branches nog niet dat bedrijven massaal op omvallen staan. Driekwart van de branches meldt dat dit voor minder dan 10 procent van de bedrijven in hun branche het geval is. Zorgelijk is dat een op de vijf branchedirecteuren verwacht dat tot een kwart van de bedrijven in hun branche zal omvallen en 5 procent zelfs tot de helft.

 

Schuldenberg belemmering voor herstel

De meest genoemde belemmering voor herstel is het gebrek aan ruimte voor investeringen, ook voor investeringen die nodig zijn om weer te kunnen opstarten na de lockdown. Ook de schuldenberg die veel bedrijven hebben opgebouwd wordt gezien als probleem. ‘Vroeger of later, als er weer wat kan in de economie, zullen schuldeisers om hun geld vragen. Terwijl bedrijven dan net aan het opkrabbelen zijn.’

 

Versterken eigen vermogen

Vanwege de vele zorgen over het investeringsvermogen en de opdrogende eigen vermogens bij bedrijven hebben VNO-NCW en MKB-Nederland vorige week met het kabinet afgesproken dat er, naast alle steunmaatregelen (NOW, TVL, etc), ook steun komt om het eigen vermogen van bedrijven te versterken. Hoe dit vorm krijgt wordt nu uitgewerkt door het kabinet.

 

Lees hier het complete Forum-artikel over de uitkomsten van de Corona-enquête.