Staatssteun: Commissie keurt Nederlandse garantieregeling voor kredietverzekeringen goed

26-05-2020

De Europese Commissie geeft groen licht voor een Nederlandse garantieregeling om de kredietverzekeringsmarkt voor de handel te ondersteunen tijdens de uitbraak van het coronavirus. De Commissie oordeelde dat de regeling niet in strijd is met de Europese regels voor staatssteun. Met deze regeling worden de leverancierskredieten weer op het niveau van voor de coronacrisis teruggebracht. De garantieregeling moet ervoor helpen zorgen dat kredietverzekering voor alle bedrijven beschikbaar blijft om hun commerciële uitwisselingen veilig te stellen.

 

Kredietverzekeringen hebben tot doel om bedrijven die diensten of goederen leveren te beschermen tegen het risico dat klanten niet betalen. De grote economische impact van de coronacrisis leidt ertoe dat verzekeraars deze verzekeringen in minder gevallen af willen sluiten, omdat de kans dat klanten niet betalen groter is geworden. Met een staatsgarantie wil de overheid ervoor zorgen dat kredietverzekeringen voor alle bedrijven beschikbaar blijven. Daardoor hoeven kopers van diensten of goederen ook niet vooraf te betalen, waardoor hun onmiddellijke liquiditeitsbehoeften afnemen.

 

De Nederlandse overheid zal nu garant staan voor het dekken van het handelskrediet dat tot eind dit jaar ontstaat. Met de kredietverzekeraars is afgesproken dat zij met deze regeling dezelfde bescherming voor ondernemingen blijven bieden, ondanks de huidige economische moeilijkheden. Het garantiemechanisme waarborgt risicodeling tussen de verzekeraars en de Staat, tot een bedrag van €1 miljard, en voorziet in een extra vangnet dat zo nodig maximaal €12 miljard in totaal kan dekken.

 

De Commissie oordeelt dat de maatregel noodzakelijk, passend en evenredig is om een ernstige verstoring in de Nederlandse economie op te heffen. Daarmee voldoet het aan de Europese staatssteunregels.  

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.