Hoe denken de Nederlandse Europarlementariërs over de Staat van de Unie?

16-09-2021

Migratie, digitale hervorming, defensie en de zorg. Het waren allemaal thema’s die dit jaar uitgelicht werden in de Staat van de Unie gegeven door Ursula von der Leyen. Maar hoe zouden de Europarlementariërs hun eigen Staat van de Unie inrichten, en welke thema’s zouden absoluut (of absoluut niet) aan bod moeten komen? We vroegen het aan de PvdA, JA21 en GroenLinks.

 

Agnes Jongerius (PvdA):

 

‘De Europese Unie moet een sociale en groene koers varen’

 

We moeten durven investeren in een sociale Unie die har mensen beschermt. Of het nu gaat om het aanpakken van klimaatproblemen of een duurzame financiële markt, de belangen van de mensen in Europa moeten voorop staan. Lees het complete interview met Agnes Jongerius: ‘De Europese Unie moet een sociale en groene koers varen’.

 

Rob Roos (JA21):

 

‘De politiek moet realistische én technologisch-neutrale doelen stellen’

 

Voor ons is het duidelijk: ‘Fit-for-55’ is een onverantwoord experiment met onze economie. We investeren al decennia, succesvol in een betere toekomst. En dáár moeten we mee doorgaan. Lees het complete interview met Rob Roos: ‘Laat de uitvoering aan de markt over, alleen dan zal er innovatie en vooruitgang zijn’.

 

Bas Eickhout (GroenLinks):

 

‘Met het klimaatpakket heeft de Commissie in juli een eerste stap gezet, maar we zijn nog maar aan het begin’

 

We staan aan het begin van een decennium waarin Europa cruciale stappen moet zetten naar de nieuwe groene economie, terwijl het moet werken tegen interne en externe krachten die de eenheid van diezelfde Europese Unie aantasten. Lees het complete interview met Bas Eickhout: ‘Met nog drie jaar te gaan kan Commissievoorzitter Ursula von der Leyen geen vertraging meer oplopen’.

 

 

 

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.